Бившият министър на културата Вежди Рашидов разказа в ефира на Нова телевизия, че покойният велик български художник Светлин Русев е бил повече от приятел за него. "Контактът ми със Светлин Русев бе много по-сложен, отколкото с други. Когато се запознахме аз бях много млад, а той беше председател на Съюза на художниците. Бях много вироглав, минах през много перипетии", каза Рашидов.
Академик Светлин Русев почина на 84-годишна възраст. Русев е издъхнал на 26 май в 09:00 часа сутринта вследствие на масиран инфаркт.  Поклонението пред акад. Светлин Русев ще се състои на 30 май от 12 ч. в централното фоайе на Националната галерия - "Квадрат 500".

Бившият културен министър подчерта успехите на Русев при откриването на престижната галерия "Квадрат 500". "През последните 15 години той беше неотлъчно до мен, дори и по време на министерския пост. Той с опита си и познанията си беше много полезен. България, освен Ружа Маринска и Светлин Русев, нямаше кой да познава цялостната култура в периодика, автори, течения. Подреждането на "Квадрат 500" легна изцяло върху гърба на Светлин Русев. Страхотна енергия, неуморим. Благодарение на него днес музеят е прекрасен и работи", каза Рашидов. 

По думите му, Русев е бил "чудовищен човек". "Самият Русев в българската пластична култура - той е българският Еверест", добави Рашидов. 

"За мен като че ли няма как да почине творецът. Изкуството е вечно. Той остави огромна дилема. Той е един от последните мохикани на тежката ни култура при цялата тази жълтения. Един от малкото, като тежката кавалерия, като двигател, си отиде. Чухме се два дни преди да почине. Бях Москва с българската опера. Последната му изложба бе в Международната академия на Русия. Помоли ме да съдействам да върна произведението му. Вчера щях да се обаждам да му кажа, че съм пристигнал, но лошата вест ни сполетя", разкри още Рашидов. 

Европредседателството бе успех, отбеляза още Рашидов. "Безспорният успех, личен успех на Бойко Борисов, са Западните Балкани. Влизал съм четири пъти при папите. Ние тогава се дебнехме, кой ще влезе първи на гроба на Свети Кирил в "Сент Клементе". С македонците имаше пълна непоносимост. Разминавали сме се в Рим с омраза. Това се промени. Това е личен успех на Бойко Борисов. Сега македонците и българите влизат заедно. Бойко Борисов дълго работеше за това", каза Рашидов.