Димитровградското село Ябълково вече е включено в докладите на 4 международни научни конференции. При разкопките, които се правеха заради магистрала “Тракия”, бяха открити следи от древни жители, които направиха селището популярно в целия свят. Публикуваните в много европейски и западни издания научни съобщения, направиха така, че за Ябълково да научат по всички краища на земята.
Водещият разкопките край Ябълково доц. д-р Красимир Лещаков откри в Димитровград изложбата “8000 години Ябълково” като каза, че селото е на път да “пробие” Анатолийската схема с високоразвитата си цивилизация, която е съществувала почти по същото време.
Неотдавна край Ябълково беше открито уникално за Европа жилище със стенописи от преди 8 столетия. Много от находките около това жилище говорят за използването на високо развити технологии. Освен това тук са открити и уникалните находки на мини модел на най-стария ритон и много керамични съдове, които са изработени във формата на цветя. Изложбата е посветена на Празника на родния край в Димитровград, който се провежда в момента, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Хасково. /БЛИЦ