Националният дарителски фонд „13 века България“ получи патронажа на ЮНЕСКО за Международния младежки арт фестивал „Река на толерантността“, който ще се проведе за четвърти път в Самоков през 2021.

Решението на Генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Одри Азуле  бе съобщено от нейния заместник за Африка и външните отношения г-н Фирмин Едуард Матоко. В своето писмо той дава висока оценка за ролята на фестивала в интеркултурния диалог и взаимното разбирателство и пожелава успех на събитието.

За участие в IV-то издание на фестивала са поканени преподаватели и студенти в сферата на визуалните изкуства от балканските държави и Хърватска. В рамките на 10 дни утвърдени творци и млади таланти ще имат възможността да работят заедно, да изразят индивидуалните виждания с универсалния език на изкуството и да изградят своя визия за обединяващите ги ценности.
Те ще се запознаят и с богатото културно-историческо наследство на България, със сложното взаимодействие на различни етнокултурни и религиозни традиции в региона.


Плакат към изложба след фестивала „Река на толерантността“ през 2015 година.

Проектът „Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“ събира млади и съзидателни хора от различни етнически и религиозни групи. В неговите рамки художници, фотографи и оператори от различни държави творят заедно.
Във фестивала участват изтъкнати преподаватели от висши художествени учебни заведения в България и балканските страни, които чрез неформални занимания предават на по-младите си колеги своите професионални умения, знания и опит.
 


Писмото до НДФ „13 века България“ от ЮНЕСКО.

Първият фестивал е проведен през  2010 г. в регионалния център на НДФ „13 века България“ „Сарафска къща“ в Самоков. Участниците имат възможност да се запознаят с богатото културно-историческо наследство на България, с местните обичаи, традиции и занаяти.

Създадените по време на проекта художествени творби – графики, фотографии и видеоматериали, се включват в изложби, представяни в България и в държавите участнички.