Несъмнено най-забавната, най- ярката, най-динамичната церемония по раздаване на театрални награди поне през последните десетина години! Така най-кратко бих могъл да определя шоу-спекакъла „Златен Кукерикон- 2022” за постижения в хумора и сатирата в българския театър.

Лесно е да се направи нещо за първи път, но „златните кукерикони” имат вече своето шесто „издание”. Това показва, че стават една хубава традиция на обичания от всички българи Сатиричен театър „Алеко Константинов”, която си заслужава да продължи. Може би допълнителен стимул на творческия състав на Сатирата за така яркия спектакъл бе и фактът, че той стана именно (точно) през 65-ата годишнина от основаването (създаването) на този уникален по своя характер „храм на Мелпомена”.


Бендът на Сатирата 



Точно в духа/ стилистиката на театъра с „неговата ярка съвременност и днешен рефлекс” (думи /оценка на големия театровед проф. Любомир Тенев) бе издържано и 90-минутното представление. Темата бе повече от злободневна и предлагаща много възможности за сатирични изблици – състоянието на училищното ни образование. Отличната сценография ни представи редица елементи /компоненти от школския живот – класна стая, училищен двор с баскетболен кош и скамейки, на които си „почиват” и откровено мързелуват отегчените ученици. Уж строгата директорка (Добрина Гецова), на сатиричното (по сценария) училище и „взискателните” учителки пишат при „препитката” наляво и надясно двойки на безхаберните ученици, но изпращат нон-стоп поздрави на таткото на един ученик – вероятно управляващ политик или новобогаташ и потенциален спонсор на училището.

Водещи на шоуто бяха „байкото” и „байката” (б.а.- ние ги наричахме навремето „байчо” и „байчовица”) Калин Сърменов и очарователната Александра Сърчаджиева, облечени в сини дочени престилки и преметнали като карабини дълги метли през рамо. Впрочем в същия мундир и с гуменки на краката директорът на Сатирата от 2017 г. насам Калин Сърменов посрещна и изненада гостите на празника, сред които вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, проф. Тодор Кантарджиев, „последния мохикан” от плеядата наистина култови личности – актьори и режисьори, в този театър Светослав Пеев, председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, свои колеги – директори на други театри и др.


Калин Сърменов и Ицхак Финци


Именно от устата на „байкото” и „байката”, които „следяха” за сценария, но импровизираха неудържимо и талантливо, излизаха и най-острите и пиперливи реплики от сорта на: „Руски учени доказаха, че за да управляваш тълпа идиоти, ти трябва само един ....телевизор”, „Пелените и политиците трябва да се сменят редовно поради ...една и съща причина” (Марк Твен), или по повод на класирането на България на 50-о място по образование от 170 държави, редом до Тринидад- Тобаго, Венецуела и Монголия: „Не знаех, че сме толкова близки с монголците” и др.

Не по-малко оригинални бяха заигравките и на останалите участници в свежия сатиричен спектакъл шоу за наградите „Златен Кукерикон-2022” по други злободневни теми. За спекулата с цените на олиото прекосяващият периодически авансцената пенсионер с признаци вече на склероза и мрежичка с малко продукти (в ролята младият актьор Александър Григоров) възкликва: „Какво да се прави, веднъж се живее. Ще взема да си купя още една бутилка олио!”. А „байкото” (Сърменов) веднага „доизяснява”: „Как се нарича човек, който има много олио у дома? – Олигарх”. „А как се вика на този, който се е презапасил с олио? – Олигофрен.” Над езиковите грешки на някои депутати се надсмива слабият ученик (в ролята Теодор Елмазов) : „Съединението прави силата, но всеки сам си преценя!. Телевизионната репортерка (Рада Кайрякова) пък сполучливо имитира бедния езиков запас и неумело кокетничене на свои колеги от „синия екран”.

За динамиката и зрелищността на шоуто много допринесе и изпълнението „на живо” на бенда на Сатирата, съставен от актьори в театъра, пред който блестеше и вокалната група от три дами: Елена Атанасова, Екатерина Георгиева, Деница Даринова и двама мъже –Явор Борисов и Константин Икономов с ярки актьорски превъплъщения в редица постановки на същата сцена. Почти професионално бенд и вокалисти направиха редица популярни песни, сред които и такива на композитора Стефан Диомов и неговата „Тоника”. А когато на финала „забиха” и „училищния” хит Another Brick in the Wall («Още една тухла в стената») на прочутата английски прогресив рок група «Пинк Флойд (Pink Floyd), публиката възторжено ги аплодира на крака. Впрочем на този бенд ръководството на театъра се е постарало да осигури възможно най-добри условия за работа – специално помещение за репетиции, закупени нови инструменти и музикална уредба.


Финалът на шоуто



Замисълът, текстът и режисурата на целия този ведър и жизнерадостен спектакъл по наградите «Златен Кукерикон-2022» е дело на Калин Сърменов. Заслужава да отбележим, че като директор на Сатиричния театър той се придържа последователно към принципа на надграждането, както обяви още при встъпването си на тази длъжност през октомври 2017 г. Динамичен като личност и очевидно много добър мениджър, Сърменов успя да ускори ритъма и на родния ни «храм на комедията и сатирата» - увеличи и разнообрази репертоара, привлече мнозина млади и обещаващи актьори и актриси. Всичко това е гаранция и за едно развитие нагоре и в бъдеще на този тъй обичан от българите театър.


Ицко Финци благодари


Що се отнася до самите номинации за «Златен Кукерикон», те бяха умело вплетени в «канавата» на шоуто и вървяха на видеоекран, както и при другите сродни награди: «Икар», «Аскеер». Кулминацията на призовете (б.а.-вижте ги в карето) беше наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Неин носител заслужено стана големият наш актьор Ицхак Финци. Поемайки статуетката от по-големия син на емблематичния Георги Калоянчев – Ивайло Калоянчев, също изявен актьор на сцената на Сатирата, вместо благодарствено слово, Ицко Финци запя: «Сърцето е заложна къща....». Много символично! Това е песничка от романтичната комедия (на практика български мюзикъл) «Когато розите танцуват» на Валери Петров (музика Петър Ступел). Поставена от Гриша Островски на сцената на Държавния (тогава) сатиричен театър през 1959 г., тя се играе с голям успех цели 6-7 години. В нея играят млади и възторжени актьори, които скоро ще станат звезди, като: Ицхак Финци и Вели Чаушев, Татяна Лолова и Невена Коканова, Никола Анастасов и Жени Божинова и др. Именно на тях Ицхах Финци отдаде и почит по този начин. На сцената бе разрязана голяма торта за 65-годишнината на театъра, а след това във фоайетата бяха вдигнати и наздравици. На празник като на празник!
 


Тортата за 65- години Сатиречен театър 


Борислав КОСТУРКОВ
Снимки: Антон Даскалов (Фотоархив на Сатиричния театър)


ЗЛАТЕН КУКЕРИКОН ЗА ПОСТИЖЕНИЕ В ХУМОРА И САТИРАТА В БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР" - 2022 г.
Награда "Млада надежда":
  • Ния Кръстева за ролята й в постановката „Съблечи се за вечеря“ от Марк Камолети, режисьор Венцислав Асенов, МТ „Николай Бинев“
Награда "Женска роля":
  • Светлана Янчева за ролята й в постановката „Шекспирин по време на пандемия“ от Теди Москов, МГТ „Зад канала“
Награда "Мъжка роля":
  • Христо Мутафчиев за ролята му в постановката „Плач на ангел“ от Стефан Цанев, режисьор Стоян Радев, НТ „Иван Вазов“
Награда "Режисура":
  • Явор Гърдев за постановката „Опашката“ от Захари Карабашлиев, ДТ „Иван Радоев", Плевен
Награда "Спектакъл":
  • Укротяване на опърничавата“ от Уилям Шекспир, режисьор Стайко Мурджев, ДТ „Н. О. Масалитинов“, Пловдив
Награда за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев: Ицхак Финци