Да завършиш училище никога не е било толкова трудна – и животозастрашаваща – задача, колкото във феноменалната трилогия на Наоми Новик „Смъртоносна академия“, която завладя почитателите на dark academia жанра по света!

Превърнала се в една от най-обичаните истории за магьоснически училища от „Хари Потър“ насам, поредицата започна ударно със „Смъртоносна академия“ и „Последното дипломиране“, а сега идва и времето за грандиозния ѝ финал – романа „Златните анклави“, който спечели номинация за наградите „Локус“ 2023 г. 

В нея любимите ни герои ще се изправят срещу най-голямото си изпитание до момента и ще разберат по трудния начин, че спасяването на света не е урок, който можеш да научиш в училище… било то и магическо. 

Единственото нещо, за което учениците в Академията никога, ама никога,  не смеят да говорят, е какво ще правят, когато я завършат. Дори най-кръглият глупак не би си позволил да си играе със съдбата по този начин. Защото всеки знае, че да се дипломираш означава, че си успял да преживееш хилядите отвратителни зловредни на всяка крачка в Академията. А шансовете за това са повече от нищожни. 

Но ето – Ел – или Галадриел, както майка ѝ е имала неблагоразумието да я кръсти – вече е навън. Тя сбъдна невъзможната мечта на всяко хлапе, имало нещастието да пристъпи вратите на Академията. При това успя да измисли план, с който да обедини учениците, да премахне повечето чудовища и да изведе всички на безопасно място. И дори не ѝ се наложи да се превръща в ужасяваща тъмна магьосница, за да го направи. 

Ако светът беше честен, Ел щеше да получи поне няколко години спокойствие в замяна на геройството си. Е, да, ама не. Някой се е заел да унищожава анклавите и сега всички, които Ел успя да спаси, вероятно ще бъдат убити в назряваща война за надмощие. 

Съдбата на магьосническия свят виси на косъм, освен ако не се намери някоя смела героиня, която да го спаси. Или в краен случай – избухлива и много ядосана тъмна магьосница, която би направила всичко заради хората, които обича. Дори това да означава, че трябва да се върне в Академията… 

Мрачна, остроумна и освежаваща, изпълнена с ужасяващи чудовища, зараждащи се приятелства и нотка романтика, „Златните анклави“ e майсторската кулминация на една феноменална поредица, събрала в себе си мрачна жестокост и сложни политически интриги.

За пореден път Наоми Новик не изневерява на отличителния си стил, който я превръща в един от най-силните гласове на съвременното фентъзи.