Народните приказки на магнетичния Северозапад оживяват отново в „Змей побратим“ – очакваното продължение на фантастичния роман „Змей закрилник“ от видинчанката Симона Панова. Опияняващата история ни представя старите легенди през призмата на съвременно фентъзи, в което се срещат пътищата на змейове и обикновени човешки същества.

Във втория роман действието се развива още по-стихийно, а героите се изправят пред сериозни изпитания и неочаквани обрати. Авторката ни повежда из видинските улици и по тайнствените пътеки край Белоградчишките скали, където триглави лами и ловци на змейове, прелестни самодиви и подмолни юди водят вековните си борби за надмощие.

 В юлските нощи на Горещниците древни легенди се надигат от забравата.

Жаждата за мъст изгаря Йордан Караогнянов като опустошителен пожар. Решен на всичко, за да сломи брат си Пламен, лукавият змей сключва съюз с последната юда, останала по нашите земи – коварната Вечерница. Йордан не подозира, че тя крои собствени планове, с които да наруши крехкото равновесие между юди и самодиви – въплъщенията на две враждуващи природни стихии.

Междувременно змеят закрилник Пламен бди над видинската цитадела, заедно с ламята царкиня Вида и Зора самодива. Ще успеят ли обединените им сили да възпрат опасностите, които яростта на враговете им отприщва?

 Брат ще се опълчи срещу брата си, хармонията на самодивите – против хаоса на юдите. Пророчество ще се сбъдне по неочакван начин и злокобно предателство ще промени съдбите на героите и отношенията помежду им. Неукротимите характери на змея Йордан и огнената Рая ще се сблъскат челно, но дали хвърлените искри могат да разпалят пожар, способен да изпепели дори и змей?

Въображението на Симона Панова дорисува позабравени ритуали и извезва една пленителна история. На страниците ѝ кукери извиват хоро из обезлюдени села, лазарки пускат венчетата си по Дунава, а жаравата тръпне под нозете на млада нестинарка.

В духа на любимите фентъзи поредици, но стъпил на здравата основа на българския фолклор, „Змей побратим“ е роман за прошка и отмъщение, жестокост, гняв и милост.

 Призоваваме ви и на нашето читателско сборище, посветено на премиерата на „Змей побратим“ Очакваме ви на 8 юни 2023 г. (четвъртък) от 19:00 ч., за да отпразнуваме заедно със Симона Панова появата на романа в магичната атмосфера на „Missia23“ (ул. „Мизия“ 23).

Входът е свободен!

Симона Панова е родена през 1992 година във Видин. Израснала е край Дунава, из величествените сенки на „Баба Вида” и приказните улички на „Калето“. Оттогава обожава легендите. Прекарвa осем години във Великобритания, където завършвa университета в Ланкастър със специалност „Реклама и маркетинг” и работи на различни административни длъжности. Но зовът на родния град се оказва по-силен и със своите романи тя показва огромната си обич към него.