Билките - новата мода в кухнята...
Разтоварващо меню след празниците!
Салата с портокал и кълнове
Необходими продукти:1 ч.ч. кълнове, 1 портокал, 1 зелена салата, 1 брой селъри, 1 стрък чери домати, 4 с.л. кисело мляко, по 2 с.л. зехтин, оцет, лимонов сок и сол.
Начин на приготвяне:
Филетираме портокала и го разбъркваме с киселото мляко и лимоновия сок. Измиваме и наситняваме салатата и селърито, изсипваме ги в купа, прибавяме кълновете и размесваме. След това прибавяме чери доматите. Поливаме всичко с дресинга и подправяме на вкус със олио, сол и оцет.
Ризото с рукола
Необходими продукти:1 и 1/2 ч.ч. ориз, 4 ч.ч. пилешки бульон, 150 мл бяло вино, 2 връзки пресен лук, 3 скилидки чесън, 100 г манатарки, 200 г рукола, 60 г пармезан, 1 ч.л. черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Манатарките (100 г) се измиват и се слагат в купа с вода за 30 минути. След това гъбите се отцеждат и задушават за 2 минути в масло. Овкусяват се със сол и черен пипер. В друг тиган се запържват ситно нарязаните лук и чесън (4 скилидки) в малко масло. Когато лукът стане прозрачен, се добавя оризът (1 1/2 ч.ч.). Разбърква се добре и се сипва бялото вино (150 мл.). Когато алкохолът се изпари, се добавя и бульонът (4 ч.ч.). Той се добавя на порции, докато оризът омекне и го поеме напълно. Накрая се слагат гъбите (100 г), свежата рукола (200 г), настърганият пармезан (60 г) и ризотото се разбъркват добре. Поднася се топло.
Пъстърва с мащерка
Необходими продукти:2 средно големи пъстърви, 2 с.л. зехтин, 1 лимон, 2 глави лук, 2 стръка мащерка, сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Пъстървите се почистват от вътрешностите и се посоляват отвътре и отвън. Намазват се отвън със зехтин. Отвътре се слагат няколко резенчета лимон, кръгчета лук и стръкче мащерка. Поръсва се с черен пипер и малко зехтин.
Решетката на скарата се намазва с малко зехтин и рибите се слагат да се пекат за около 8 минути от всяка страна, докато хванат хрупкава коричка. Гарнират се с ориз, картофи или задушени зеленчуци.
Тайните свойства на руколата
Лечебните й свойства се дължат най-вече на големите количества витамин С. Той е мощен антиоксидант, който повишава защитните сили на организма. Освен това способства за изчистването на токсините, пише «Gotvach.bg». Бета-каротинът в руколата се преработва от тялото и се превръща в антиканцерогенния витамин А. С антиканцерогенни качества е и сулфорафанът в зеленчука. Това я прави храна номер едно в борбата с редица заболявания. В руколата се откриват още витамините В2, В5, В6, както и много фибри. Недостигът на витамин В води до необяснима умора и ленивост. Редовният прием на руколата регулира метаболизма и помага на тялото да се справя с умората.За любителите на пилето... Цяло пиле с билки
Необходими продукти:1 пиле, 40 г масло, 2 стръка розмарин, 2 стръка кориандър, 10 листа, босилек, 2 стръка магданоз, 1 щипка чубрица, 10 листа джоджен, 1 стрък копър, 1 щип. Кимион, 4 скилидки чесън, 1 връзка пресен лук
Начин на приготвяне:
Всички подправки се нарязват на ситно, а чесънът и лукът се минават на блендер. Размесват се добре и се натъпкват между кожата на пилето и месото. Пилето се пече се в загрята до 220 градуса фурна, покрито с фолио около 1 час. След това фолиото се маха и пилето се намазва с тънък слой масло, така че коричката да стане хрупкава, и се пече още 20-25 минути, докато получи хубава златиста коричка. Трябва да се поглежда често, за да не загори.
Подготви Костадин КОСТОВ
Последвайте ни
0 Коментара: