Мариела Нордел: Пътешествие в света на ориза
Този изключителен продукт храни обилно много гладни хора
Паея
Най-испанското ястие се приготвя лесно, вкусно е и може да нахрани много гладни гости. Другото хубаво качество е, че паеята може да се направи както с месо, така и с морски дарове или смесена. Навремето това е било яденето на бедните в Испания. Те не са могли да си позволят да купуват месо, хранели са се предимно с улов от морето и зеленчук от градината си, а месарниците са подарявали обрезките месо, които клиентите не са купували. Така някой испански кулинарен гений е сглобил всичко това в превъзходната класика Паея!Трябва да си приготвите плоска кръгла тавичка за паея или по-дълбок и голям тиган. Нарежете на ситно една глава лук, една шалот лук, 1-2 моркова, 2 червени, 1 жълта и 1 зелена чушки. Настържете на ренде 1 домат. Под течаща вода в цедка изплакнете добре 2 ч.ч. ориз, докато престане да пуска бяло, и го оставете да се отцеди добре. Накиснете в една ч.ч. вода 1 щипка шафран.
Запържете в малко зехтин парчетата пиле или другото месо, което сте решили, но не и морските дарове. Парчетата трябва да са средна големина - колкото една хапка. Извадете от тигана и оставете настрана, ако е нужно добавете още малко зехтин и запържете първо лука, после прибавете морковите, след 1-2 минути изсипете чушките и най-накрая ориза. Бъркайте добре през цялото време, за да не ви залепне оризът. Добавете заедно с водата шафрана и пресован чесън на вкус. Оставете 20-30 сек да попие ароматната подправка и тогава добавете доматената салса. Прибавете прясна мащерка, риган и когато изври течността, върнете в тигана парчетата месо и сега е моментът да сложите, ако искате, и морски дарове - парчета риба, скариди, миди... Може да прибавите и още зеленчуци като грах или царевични зърна. Залейте с 3 ч.ч. врящ пилешки или зеленчуков бульон, разбъркайте добре всичко, намалете огъня на минимум и оставете, докато оризът се сготви напълно. Забележете, че за разлика от ризотото паеята НЕ СЕ БЪРКА, докато се готви! Оризовите зрънца не трябва да се слепват като при ризотото, а да останат отделно. В някои региони по на север например, предпочитат ориза по-лепкав, не толкова сух, както в Андалусия. Аз си го готвя, както го правят в Южна Испания, откъдето идва голяма част от родата на баща ми. Готовата паея се гарнира с резенчета лимон и се поднася топла както си е в тавата.
Пилаф ирански
Тази рецепта наистина е достойна за шаха на Иран!Продукти: 3 ч.ч. басмати ориз, 1 с.л. сол, 1 глава ситно нарязан лук, 2 портокала – кората настъргана на фино ренде, а сокът отделно изцеден, зехтин, 2 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон, 1.5 ч.л. куркума на прах, същото количество и кимион на прах, 1 ч.л. канела на прах, четвърт ч.л. кардамон, половин ч.л. шафран, предварително разтворен в 3-4 с.л. топла вода, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. пресован чесън, по една трета ч.ч. сушени фурми, кайсии, стафиди, по половин ч.ч. обелени и нарязани ядки Шам Фъстък и филетирани бадеми, няколко стръка прясна мента – ситно нарязана.
Накиснете ориза във вода за 24 часа. После го измийте, отцедете добре и сложете във тенджера с вряща подсолена вода, все едно ще варите паста. След 5-6 мин прецедете ориза, измийте го леко със студена вода и го оставете да се изсуши някъде на хладно. Запечете на сух тиган ядките съвсем леко, за да не изгорят и ги изсипете в купичка. Добавете в тигана малко зехтин и запържете лука да се запържи съвсем леко, добавете всички подправки и сухите плодове, разбъркайте добре. Сипете сока от портокала и бульона, намалете силата на огъня и оставете течността напълно да изври, като от време на време разбърквате. Тогава прибавете ориза и ядките, отново разбъркайте добре и оставете още 3-4 мин на средна температура. Когато пилафът е готов, оставете леко да изстине и тогава изсипете вътре и разбъркайте прясната, нарязана мента. Гарнирайте с още малко ядки – бадеми, шам фъстък, запечени на сух тиган кедрови ядки. Това ястие много подхожда за комбиниране със сварени зърна нахут.
Наси горенг
В Индонезия това ястие е издигнато в култ. Срещала съм го и в други държави от азиатския континент, дори и в Индия, но индонезийците твърдят с патриотична ревност, че е тяхно!Продукти: 1 с.л. олио, 1 ч.л. сусамово олио, 1 глава ситно нарязан лук, 2-3 пресовани скилидки чесън, четвърт ч.л. джинджифил на прах, четвърт ч.л. куркума на прах, половин ч.л. кимион на прах, пилешки гърди нарязани на кубчета, 2 ч.ч. предварително сварен басмати ориз, 2 ч.л. люта паста Самбал, 2 с.л. соев сос, 2 ч.л. Кетчап Манис /подобно е на соевия сос, но леко сладни – може да минете и без него, аз лично не го харесвам/, четвърт ч.ч. ситно нарязан морков, четвърт ч.ч. ситно нарязан тънък млад зелен боб, четвърт ч.ч. соеви кълнове, четвърт ч.ч. ситно нарязано зеле, 1 с.л. ситно нарязан пресен кориандър, 1 с.л. ситно нарязан/настърган пресен джинджифил, 2-3 стръкчета зелен лук – ситно нарязан, сокът на половин лайм и настърганата кора на половин лайм, четвърт ч.ч. печени, солени фъстъци, по желание смляно сухо люто чушле, по 1 пържено яйце на порция.
Запържете в дълбок уок тиган в мазнината лука, морковите, а после добавете и пилето да се запържат леко, прибавете и всички сухи подправки. Бъркайте през цялото време енергично. Сложете зеленчуците и ориза, като продължавате да бъркате бързо, изсипете останалите подправки. Внимавайте да не пресготвите зеленчуците – те трябва да са леко хрупкави, но не и сурови. Сервирайте в купички, поръсете отгоре със ситно нарязан кориандър, пресен лук и допълнително фъстъци, като тези трябва да са леко счукани, а не цели, като тези в ястието. Поставете върху всеки ориз по едно изпържено яйце и може да се почувствате като на Бали!
Пилаф по султански
В равни части краве масло и зехтин /малко количество, колкото да покрие дъното на тигана/ запържете до златисто 2 с.л. натрошено фиде/вермичели и 3 с.л. кедрови ядки до златисто. Прибавете след това 2 с.л. стафиди и 1 ч.ч. предварително измит и отцеден от водата ориз. Бъркайте, за да не загорят съставките и когато оризът придобие порцеланов цвят, овкусете със сол, смляна канела, настъргано мускатово орехче, смлян пипер и изсипете 2 ч.ч. врящ пилешки или зеленчуков бульон. Разбъркайте добре, намалете котлона на минимум и не похлупете. Не отваряйте поне половин час, а след това изгасете котлона и не отхлупвайте още 20-30 мин. Готовият ориз поръсете със ситно нарязан див лук и пресен магданоз.Лимбургски оризов пай
И за завършек на това оризово пътешествие ще ви предложа един изкусителен холандски десерт Райсфлай или Лимбургски оризов пай!Рецептата: Смесете 125 г пресято брашо с 1 ч.л. суха мая, 4 с.л. захар, щипка сол. Прибавете 2 предварително разбити яйца, 20 г разтопено краве масло и 45 млл затоплено мляко. Омесете меко тесто и оставете да втаса на топло поне за 1 час. През това време пригответе плънката: Сложете в тенджерка с дебело дъно да заври 700 млл пълномаслено мляко, добавете 2 прахчета ванилия и като заври, изсипете вътре 1.5 ч.ч. захар, разбъркайте добре и после прибавете 100 г бисерен ориз /става и друг, само да не е дългозърнест, басмати или жасмин/. Намалете котлона и оставете да къкри, като от време на време разбърквайте. Когато оризът омекне /дори и да не се е абсорбирала всичката течност. Трябва да има гъстота на каша/, махнете от огъня, оставете 5-6 мин да се поохлади и прибавете, като бъркате непрестанно остатъка от яйцето за блата плюс още едно - разбити предварително. Щом тестото втаса - да удвои обема си, натъпчете го в предварително намаслена форма за пай. Пуснете фурната на 190 С да загрее и след като се затопли, покрийте тестото с алуминиево фолио, сипете отгоре половин кг боб, нахут или каквото имате за тежест, иначе паят ще се надигне и дъното му няма да остане плоско. Печете 7-8 м, след което извадете, махнете фолиото с боба и изсипете в «черупката» от леко запечено тесто пълнежа с ориза. Върнете във фурната и печете 25 мин. Оставете в хладилника да се охлади няколко часа, след това извадете пая от формата, сервирайте в красива чиния и декорирайте с предварително разбита на твърда пяна течна сметана с малко захар и ванилия. Поръсете с настърган шоколад.
Последвайте ни
1 Коментара: