Закуската често се нарича най-здравословното хранене за деня. В края на краищата ни дава енергия и подобрява настроението.

Идеалната закуска е доста произволно понятие и е индивидуално за всеки, в зависимост от предпочитанията, здравословните особености и начина на живот, но има редица храни, които трябва да се избягват, за да започне деня по-здравословно. За това пише Health Shots 

Закуската трябва да е пълна с необходимите витамини и минерали, които ще помогнат за повишаване на енергийните нива и поддържане на жизненост през целия ден. 

Диетологът Комал Малик говори за нездравословните храни, които трябва да се избягват или поне да се консумират умерено.

Сладки зърнени култури

Започването на деня с чиния сладки зърнени храни може да осигури бърз прилив на енергия, но след това неизбежният спад и силният глад ще последват доста бързо. Изберете пълнозърнести зърнени храни с ниско съдържание на захар, за да поддържате енергийните си нива стабилни през целия ден и да избегнете ненужни скокове на захарта.

Ароматизирано кисело мляко

Ароматизираното кисело мляко често съдържа скрита захар и изкуствени добавки. Вместо това изберете обикновено кисело мляко и добавете пресни плодове или малко мед за сладост. Така можете да контролирате съдържанието на захар и в същото време да се насладите на вкусна закуска.

Бял хляб

Белият хляб се прави от рафинирано брашно, в което липсват фибрите и хранителните вещества, намиращи се в пълнозърнестите храни. Яжте пълнозърнести храни, за да осигурите на тялото си постоянна енергия и основни хранителни вещества.

Сандвичи

Въпреки че сандвичите са привлекателни, те допринасят за излишък от наситени мазнини и празни калории. По-добре е да изберете пълнозърнест хляб и постни протеини като яйца или печено пиле и да добавите зеленчуци за питателен и засищащ сандвич.

Палачинки и сироп

Традиционните палачинки и сироп могат да бъдат сладък капан. Вместо това изберете палачинки, направени с пълнозърнесто или бадемово брашно и ги намажете с пресни горски плодове или малко кленов сироп или мед. Това ще ви позволи да добавите хранителни вещества и да намалите консумацията на рафинирана захар.

Обработено месо

Беконът, наденицата или колбасите може да са основни продукти за закуска, но високото им съдържание на натрий и наситени мазнини може да бъде изключително вредно. Изберете по-бедни източници на протеини или алтернативи на растителна основа, за да направите закуската си балансирана и полезна за сърцето.

Снимка: Freepik

Мъфини и сладкиши

Закупените от магазина мъфини и сладкиши често съдържат големи количества рафинирана захар и нездравословни мазнини. Изпечете сами, като използвате пълнозърнесто брашно и добавете плодове или ядки за допълнителна храна. Така можете да се насладите на вкусно лакомство, без да навредите на здравето си.

Плодови сокове

Плодовите сокове от магазина може да звучат здравословно, но често им липсват фибри и съдържат добавена захар. Изберете цели плодове или направете свой собствен прясно изцеден сок, за да получите пълен набор от хранителни вещества.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук