Задължителни вериги за сняг за всички автомобили през зимата. Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата. Експерти заподозряха, че някой цели да бъдат продадени 3 милиона вериги, а неправителствени организации се обявиха против промените.

Освен светлоотразителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и резевна гума, предложенията в Закона за движение по пътищата предвиждат и в периода между 15 ноември и 1 март всяка кола да бъде оборудвана задължително и с вериги за сняг. Тези и други предложения разгневиха експерти по пътна безопасност. Ако предложението бъде прието, през зимния период всеки шофьор ще трябва да носи в багажника си вериги. Според експерти в идеята има скрит замисъл.

Както БЛИЦ писа, Богдан Милчев, бивш началник на КАТ, смята, че някой иска да накара българите да купят три милиона вериги, а в същото време продължаваме да караме с летни гуми. Не са задължителни зимните гуми. Това е задължително говорим от 15 ноември до 1 март”.

Стоян работи в автосервиз. Не вярва в теорията за лобистки интереси в новия закон, защото има много вносители на вериги.

„Зависи и от размера на гумите, на които трябва да бъдат монтирани, около 50 - 100 лева – в един комплект има два броя за двете гуми, които са задвижващи на автомобила”, обяснява Стоян Помаков, приемчик в автосервиз.

Според шофьори пък веригите няма да натежат на колата, а напротив, уточнява Нова телевизия.

Едно от предложенията е на кръстовище с кръгово движение с предимство да бъде водачът на ПТП, движещо се в кръга, както е тук, освен ако с пътен знак или светлинни сигнали не е указано друго. Според експерти по този начин се нарушава правилото за дясностоящия, важащо при други кръгови.

Междувременно данъчните започват масови проверки в пунктовете за годишни технически прегледи. Ще се следи за даването на касови бележки и отчитането на оборота. При над 300 пункта са установени значителни нарушения , като първоначалните данни сочат укрити доходи за близо 20 милиона лева.