След приключването на успешната за туризма 2017-та година, когато бе регистриран ръст от девет на сто на посетителите, Гърция влезе в новата година с въвеждането на допълнителен данък за престой на гостите, припомня специализираното онлайн издание Hotel Management.

Таксата за нощувките бе въведена от Министерството на туризма в Атина, за да бъдат увеличени приходите с цел намаляване на външния дълг на страната. Новият данък за туристически престой се изчислява като фиксирана сума на ден и на стая, и е определян в зависимост от типа настаняване. Отседналите в петзвездни хотели ще трябва да предвидят допълнителен разход от 4 евро на ден, докато почиващите в хотели с категория една или две звезди ще плащат по 50 евроцента повече за ден от престоя си. За гостите на тризвездните хотели таксата ще бъде в размер на 1,5 евро на ден, а на четиризвездните - 3 евро.

Таксите са включени в общите разходи за престой и гостите не са таксувани отделно. Още след обявяване на плановете на правителството, представителите на хотелиерския бранш в Гърция бяха категорични, че налагането на допълнителна такса е абсурдно, тъй като туризмът е един от малкото сектори на гръцката икономика, който устоява на кризата. Гърция вече има най-високите данъчни ставки за туристически услуги в сравнение с други конкурентни средиземноморски страни. Според неотдавнашно проучване, на 100 евро, които един четиризвезден хотел в Гърция получава от гостите, над 33 евро отиват за данъци, уточнява Радио "Фокус" в рубриката "Балкански туристически часовник".

Сега обаче и Гръцката федерация на хотелиерите атакува данъка. Председателят й Йоргос Цакирис твърди, че данъкът ще доведе до намаляване на търсенето и конкурентоспособността на гръцкия туристически продукт - или директно, чрез повишаване на цените, или косвено - като бъде поет от хотелите. Това означава, че гръцките хотели ще регистрират спад в приходите, а това на свой ред ще доведе до намаляване на инвестициите и до понижаването на качеството на предлаганите услуги. Нещо повече. Проучване, проведено за организацията от "Грант Торнтън", показва, че данъкът за престой ще увеличи средната цена на стаята с 1,9%. В резултат търсенето на хотелиерския пазар в Гърция ще отслабне, а това ще доведе след себе си до спад на приходите на хотелиерския пазар с 2,5% - или 435 млн. евро, предупреждават експертите.