Евродепутат се качи на тир и мина по пътя към Брюксел и обратно. Така Андрей Новаков от ГЕРБ няколко дни пътува по европейските пътища. Целта му бе да докаже, че промените в плана за мобилност ощетяват българските превозвачи.

„За 72 часа не може да бъде премината Германия. Това означава, че всеки български превозвач трябва да плаща тройно или четворно за това, че трябва да преминава през държавата. Във Франция положението е идентично. Оказва се, че тези правила са направени така, че източноевропейските превозвачи да плащат повече. Аз по паркингите не можах да видя немски или френски камион”, заяви за „Здравей, България” по Нова телевизия Новаков.

По думите му правилата са направени така, че в момента, в който тахографът каже, че има нула километра, трябва да избереш – „или да те глобят, или да спреш по средата на тунела и да направиш катастрофа”.

„Вчера минахме през Хърватия може би 200 км, в които нямаше отбивка с хотел. Той (бел.ред. - шофьорът) носи персонална отговорност за товара, който превозва”, посочи още евродепутатът.