От всички европейски лидери има голямо признание за това, че България заложи като приоритет Западните Балкани. В момента всички европейски лидери подчертават, че този приоритет има невероятен успех и се превръщаме в лидер в региона. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Македонската страна и македонският народ много позитивно приеха направеното от българската страна за договора за добросъседство. Убеден съм, че това, което се залага като приоритет, ще даде допълнителен тласък за допълнителните стъпки, които трябва да се извървят, за да се очаква пълноправно членство на страните от Западните Балкани към 2024 г., заяви Цветанов. По време на председателството се води дебатът за кохезионната политика.

След Брекзит се очертава дефицит, който трябва да бъде запълнен под една с или друга форма. От няколко държави, включително и България, се предлага да се увеличат вноските и в следващия програмен период да се отделят повече средства за области като миграцията, посочи зам.-председателят на ГЕРБ. По време на българското председателство бяха приети и нови процедурни правила за дейността на Европол, уточни той. Цветанов отрече обвиненията, отправени на вчерашната пресконференция на БСП, че правителството е проспало една година да защити интересите на българските превозвачи.

Темата за превозвачите се поставя от българския бизнес от месец май 2017 г. Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков е един активните участници в работната група по темата. Първите му срещи са отпреди 10-11 месеца, а БСП влязоха в темата преди десетина дни. Когато фактите говорят, независимо лидер на коя политическа сила си, трябва да замълчиш. Забравиха ли срещите на премиера с евродепутатите и с превозвачите.

Дори Манфред Вебер каза, че в Брюксел левицата говори едно, а прави друго, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ. Агресивността от страна на БСП да дискредитират премиера и мнозинството е тяхно поведение. За тях най-важното е да има някакъв сблъсък. Не искаме да участваме в този сценарий. Днес дори лидерът на ПЕС Сергей Станишев отчете успехите на българското председателство. България вече е център на европейската политика, каза още Цветан Цветанов.