Шофьори на тирове негодуват срещу въведените ограничения за движението на камиони през летните уикенди. Новата наредба увеличи дните, през които тежкотоварните автомобили са отбивани от пътя. Това кара шофьорите да прибягват до непозволени средства, за да наваксат времето, изгубено в чакане.

Дългото чакане трябва да се компенсира, разказва ни шофьор, който е спрян за 4 часа на магистрала „Струма”.

Когато те спрат на магистралата, без да си информиран, не можеш да си направиш сметката… гониш време, гониш работен ден и т. н. След това се налага или да нарушаваш, да караш на магнити, на копчета и така нататък”, споделя един от шофьорите. И обяснява, че карането на магнит всъщност е манипулация на тахографа.

Всички, които карат, знаят как се прави – слага се магнит отдолу на датчика и той отчита, че камионът е в покой, а камионът се движи.

До година ще се прекрати регистрацията на пътно превозно средство, ако неговият собственик го управлява, без книжка или е употребил алкохол
Често шофьорите са зад волана много повече от разрешените 9 часа на ден, за да стигнат навреме до крайната точка.

Шофьорите на тежки камиони се надяват въведените преди дни допълнителни ограничения да не издържат във времето и да бъдат отменени.
Източник, снимка и видео: bTV