Много държави, заключени на сушата, без достъп дo открито море, поддържат свой флот. Това на пръв поглед изглежда странно, но когато видите, че освен морето, реките и езерата също могат да формират държавни граници, идеята не е чак толкова абсурдна.

Например Казахстан, Туркменистан и Азербайджан – три държави, обградени изцяло от суша, поддържат свой флот на огромното езеро Каспийско море, с които всички граничат. Парагвай има патрулиращи въоръжени катери по основните си реки, за да не могат враговете на страната да стигнат до нея по море през Аржентина и след това нагоре по реките.

Швейцария – исторически неутрална държава, е една от най-добре въоръжените в света. Тя също има въоръжени катери, които патрулират в нейните многобройни езера. Унгария поддържа истинска армада от плавателни съдове, включително и бойни кораби и миночистачи.

Всички тези държави имат напълно основателни причини да защитават територията си и по вода. Монголия, обаче, е съвсем друга история. Каква е тя и какво се случва с нейния флот в наши дни - вижте на pochivka.blitz.bg!