След като се радели с Мика Стоичкова почти пред олтара актьорът Иво Аръков бе нападнат и пребит от двама непознати с метални тръби в столичния квартал "Манастирски ливади“, като не стана ясно кой има зъб на актьора. Оказа се, че подобни изпълнения за него не са новост. Настоящият екранен партньор на Радост Драганова в „Мармалад“ има сериозен опит в екшъните, които сме гледали само на голям екран. На 13 години Иво заминава с родителите си в Русия. Аръков по цял ден обикалял Ростов на Дон и нямал проблеми с намирането на приятели, пише столичен седмичник.
Попаднал обаче на недобра компания, която го въвлякла в сериозни перипетии, които едва не коствали живота му. Екшън сцените от екрана били реалност за актьора. Като част от гангстерска група той водел войни и редовно участвал в преследвания с коли, включително вадене на ножове и пистолети. Тогава още Иво не си е давал сметка колко му харесва този живот и бил много разочарован, когато родителите му решили да е върнат в България.

Свикнал с опасностите се опитал да ги пренесе и у нас. Тук го хващат по време на грабеж, но му се разминава, защото престъплението не било тежко. 

Завръщането в родния Белослав се оказва съдбовно за него. Там се запознава с момчетата, които посещават Детско-юношеския театър „Златното ключе“ във Варна. Дотогава Аръков не знаел какво е пиеса. Сцената обаче го привлича и той подготвя монолог на Ромео, с който го приемат в трупата, където остава 2 години.

Днес Иво има творческа биография, в която са записаниняколко чуждестранни филма снимани в България, включително и е продължението на „300“. Когато Едуард Олби пристига в Българя заради постановката на Явор Гърдев „Козата или коя е Силвия“, великият драматург настоява Иво да участва в представлението. Признание от толкова велики автори са получавали малко български актьори.