Само 200 от всички 11 573 двойки, кандидатствали за Бягство към победата, бяха допуснати до телевизионния кастинг, който се състоя в студиото на Шоуто на Слави.

Лошите метеорологични условия и тежката пътна обстановка се явиха всъщност първото препятствие, с което кандидатите трябваше да се справят. Немалка част от тях започваха разговора си с комисията с думите: „Бутахме автобуса” или „Трябваше да бутаме влака”.
Така една двойка – кандидати едва успя да пристигне в последния момент за кастинга, борейки се цял ден с усложнената обстановка по пътищата, като преди да се отправят за София двамата бяха практикували ледено катерене в Рила планина.

За два дни много от двойките – авантюристи показаха и своята атрактивна същност, така че кастингът се превърна в истинско забавление, разкриват от шоуто. Самият Слави не се сдържа и дефилира пред бъдещи дизайнерки, игра тае-бо с професионален инструктор и обеща да стане кръстник на бъдещото дете на една от двойките.

Шокираща бе историята на млада дама, която бе последвала своя съотборник през половин заснежена България, но научила едва на входа на бТВ, че я очаква среща със Слави, защото двамата вече са записани и одобрени за кастинг в Бягство към победата.
Двама рейнджъри, имащи зад гърба си мисии в Афганистан, Косово и Босна привлякоха вниманието веднага заради голямата ръстова разлика помежду им. По-интересен се оказа обаче опитът им на  професионални футболни съдии. Двамата разказват, че когато свирят мач на село е все едно, че са на мисия, а колите им винаги са паркирани така, че да могат бързо да си тръгнат.

Много интересна бе историята на младо семейство между виетнамка, родена в България, но без българско гражданство и етнически турчин, с майка рускиня. Двамата се запознали в китайски ресторант в Севлиево, където всъщност вечеряли.

Оказа се, че в Бягство към победата не е имало място за всички – отборите трябва да от двама, а често желаещите били повече. Така например татко предпочита дъщеря си за съотборник, а съпругата остава сърдита вкъщи. В друг случай кандидат – снаха се явява с бъдещия си свекър, за да отмъсти на благоверния си, че се е записал за участие с баджанака. 
Най-интересните моменти от кастинга на Бягство към победата ще бъдат излъчени в специални издания на Шоуто на Слави от 19 март 2009 година. /БЛИЦ