Феноменалната песен "Гълъбо", която предизвика фурор от първата си поява в публичното пространство, отива в историята. Поне във варианта на живо изпълнение на Миро. На 25 юни авторът на текста и музиката Вида Пиронкова е изпратила нотариална покана до певеца, с която му забранява всяко публично изпълнение на живо под каквато и да е форма и начин, пише Трафик нюз бг.  

Това става ясно от писмо на Музикаутор до композитора и текстописец Вида Пиронкова. Пловдивчанката е оттеглила от управлението на организацията всички песни, на които е автор на музика, текст или аранжимент, включително на "Гълъбо". Аргументът на Пиронкова да забрани на Миро живи изпълнения на песента е неуважителното му според нея отношение, демонстрирано по време на концерта за наградите на БГ Радио, където песента получи три статуетки. 

До медиите и организаторите на концерти, събития, корпоративни партита, публични изяви на живо, както и до собствениците на пиано барове и нощни клубове в цяла България! Също и до моите приятели, които неволно станат свидетели на нарушаване на волята ми. Този пост е официален и също публичен! От днес нататък за всяко едно изпълнение на мое произведение и най-вече на песента "Гълъбо", моля да се обръщате лично и единствено към мен! Всеки друг случай е нарушение на Закона за авторското право и сродните му права, написа Вида на стената си във фейсбук. 

"Гълъбо" се превърна в явление в съвременната българска музика. Клипът към песента полетя в YouTube от продуцента Игор Марковски в началото на февруари миналата година. Буквално за дни изпълнението на Миро в акомпанимент на виртуозния пианист Людмил Ангелов и пловдивската виолончелистка Анет Артинян взриви мрежата. "Гълъбо" бе първият сингъл от албума "Емпатия" на Вида Пиронкова. Клипът с участието на Димо Алексиев и Красена Ангелова бе заснет и регисиран от Васил Стефанов и Стефка Николова. 

До момента "Гълъбо" има милиони гледания и очевидно от последните награди на БГ Радио ще продължи да е една от най-красивите и любими български песни. 

За съжаление на феновете между автор, продуцент и изпълнител възникна конфликт и така се стигна до решението на Вида Пиронкова да спре живите изпълнения на песента от Миро. 

Законът за авторското право и сродните му права в чл. 58 разрешава такива спорове и гласи, че използването на музикални и свързани с тях литературни произведения по време на концерти и други публични прояви може да бъде осъществено само след предварителното и писмено съгласие на автора на съответните произведения. В случай, че такова не е налице използването на "Гълъбо" и други творби на Вида Пиронкова е нарушение и подлежи на санкции.