Пролетен грип поваля певци, актьори и хора, които работят с гласа си, а последната му жертва сред родните звезди бил Дони. Заради досадната болест, която протича с хрема и ларингит, пропаднало представление на спектакъла „Секс, наркотици и рокендрол” в Театъра на Българската армия миналата седмица, пише „Телеграф”.
Дони е един от тримата актьори в пиесата на Ерик Богосян, но не можел да играе, защото си изгубил гласа.
 

Млад актьор от Театър „София” също бил на косъм да не участва в спектакъла, но за щастие в последния момент успял да си върне гласа благодарение на успешно лечение. Разликата със зимния грип е, че пролетният протича без висока температура и обикновено се кара на крак. Оплакванията са главоболие, хрема и ларингит.
 
По 5-6 човека минават през кабинета ми, призна един от водещите УНГ специалисти у нас – д-р Боримир Фурнаджиев. Освен медикаментозно лечение той препоръчва на пациентите си специален коктейл на основата на сребърен нитрат. Въпреки че не е толкова тежък, ако не се лекува, пролетният вирус може да доведе до усложнения. Най-често това са бронхит или синузит. Понякога бацилът удря и в ушите. Много предразположени към отит са малките пациенти.

Със затоплянето на времето се събуждат и стомашните вируси. Безупречната хигиена и приемът на пробиотици могат да ни предпазят от тях преди началото на лятото, казват докторите. Те препоръчват да се храним разнообразно, да вземем допълнително малко витамини и да спортуваме сред природата.