Тези пет суперскъпи автомобили надали ще видим по улиците, тъй като те са произведени в ограничен тираж. Представляват същински произведения на изкуството, притежават уникални технически характеристики, ултрасъвременен дизайн и разкошен салон, пише profit.bg.

Понякога дори не се използват, тъй като са толкова скъпи. Държат ги в добре охранявани гаражи.

Те са супергерои на автомобилната промишленост. Летят на пътя. Имат мощност, по-голяма от тази на локомотив.

5 място – Koenigsegg Regera

Тази суперкола е дело на неголяма шведска компания, която е слабо позната у нас. Става дума за Koenigsegg Automotive AB. Тежи 1590 кг, купето е от въглеродна пластмаса, а максималната скорост на движение е 410 км/ч. Развива до 100 км/ч за 2,7 секунди.

Струва около 2,2 млн. долара. На пазара са пуснати не повече от 80 бройки.

4 място – Pagani Huayra Roadster

Великолепно, потресаващо красиво и мощно возило. Струва 2,3 млн. долара. Снабдено е със 760 к.с., 7-степенна скоростна кутия. Развива до 100 км/ч за 3 секунди.

Максималната скорост на движение е 370 км/ч.

Този модел ще бъде пуснат на пазара в не повече от 100 бройки. Всички коли вече са предварително предплатени и ще бъдат оформени по личните предпочитания на купувачите.

3 място – Bugatti Chiron

Тази кола е истински шедьовър на автомобилното изкуство. Разполага със сърце от 1500 к.с. Ускорява до 100 км/ч за 2,5 секунди. Максималната скорост на движение е 460 км/ч.

Съчетава сила, функционалност и изискан комфорт. За тях ще трябва да платите минимум 2,7 млн. долара и максимум 3,5 млн. долара.

По данни на производителя на пазара ще бъдат пуснати 500 бройки, 300 от тях вече са продадени.

2 място – Aston Martin Valkyrie

Това е особена кола, която носи името на скандинавската дева-войн Валкирия. Казват, че тя притежава силата на боговете. Външността на возилото е агресивна, сякаш е готово да се нахвърли като хищник.

Суперколата тежи едва 1030 кг. Съотношението на мощност към маса е 1:1. Разполага с атмосферен бензинов 6,5-литров V12 и електродвигател от компанията Rimac.

Сумарната мощност възлиза на около 1130 к.с.

Тази година автомобилът ще започне да бъде пускан серийно. Над създанието му са работили екип от производители - Aston Martin, Red Bull Racing, Bosch, Rimac Automobili, Michelin и др.


Цената? Тя е само 3,5 млн. долара. На бял свят ще се появят максимум 25 екземпляра.