Британският принц Хари и неговата избраница Меган Маркъл ще се придвижват с отворена каляска из улиците на Уиндзор на традиционното сватбено шествие след бракосъчетанието си, съобщиха от двореца Кенсингтън.

Двамата са избрали каляска на "Ascot Landau" за своето шествие през града на 19 май, се казва в официалното съобщение.

"Принц Хари и Меган с голямо нетърпение очакват това кратко шествие, което ще им позволи да изразят своята благодарност към всички, събрали се в Уиндзор, за да се насладят на атмосферата на този специален ден“, се казва в изявлението.

Каляската ще бъде теглена от четири уиндзорски сиви коня - Милфорд Хевън, Сторм, Плимут и Тайрън.

Избраната каляска е една от петте „Ascot Landau“ в кралската колекция, които се използват от кралица Елизабет II за нейното шествие на конните надбягвания „Роял Аскот“.

Междувременно стана ясно, че британската телевизия "Скай нюз" ще излъчва на живо сватбата на принц Хари и Меган Маркъл. Това ще е и единствената медия, която ще отразява събитието с Ultra HD качество на картината.

От "Скай" уточняват, че това ще е едно от най-мащабните събития, които ще снимат на живо. За целта ще бъдат използвани 110 камери, а 160 души ще отговарят за техническата част. Общата дължина на използваните кабели ще е около 27 км. Един хеликоптер на телевизията пък ще следи от високо какво се случва по улиците на Лондон.

"Ще поднесем кралската сватба в домовете на нашите зрители. Екипите ни ще са на ключовите точки, през които ще мине събитието. За пръв път кралска сватба ще се предава на Ultra HD, а това е истинско предизвикателство за нас", обясни изпълнителният продуцент на телевизията Джон Райли.