Дения Пенчева завършва гимназията към руското посолство в България. Дипломира се в  бакалавърска специалност актьорско майсторство за музикален театър в Нов български университет и паралелно с поп и джаз пеене при Етиен Леви в същия университет. Следва магистърска програма в специалност продуцентство и креативна индустрия във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”. На 6-годишна възраст започва да пее в хор. В годините школува гласа в различни хорове и музикални формации. Става солистка на младежката формация на ансамбъл „Чинари” с художествен ръководител Асен Павлов. От 2001 г. до 2006 г. неин персонален вокален педагог е народната певица Гуна Иванова, с която правят и турне през 2015 г. в Австралия.  А ето как се справя и в кухнята, когато я навести музата и реши да се погрижи сама за вкусната си вечеря.

 

Темпура от морски дарове и зеленчуци

Продукти:
250 г скариди
250 г калмари
100 г кромид лук
100 г моркови
100 г картофи
100 г обелени патладжани
150 г гъби
150 г чушки
50 г царевично брашно
4 яйца
70 мл олио
50 мл соев сос
50 мл водка

Приготвяне:
Почистените скариди, нарязаните на ивици калмари, моркови, картофи, патладжани и наситненият лук се сваряват на пара. Отделно се сваряват две от яйцата, нарязват се на ситно и се прибавят към сместа. Тя се залива със соевия сос и водката и се оставя за 1 – 2 часа, за да се мариноват продуктите.
Останалите две яйца се разбиват и се смесват с царевичното брашно. Прибавят се към продуктите, които се разбъркват много добре. От получената смес се оформят топчета, които се пържат в силно загрятото олио.
Гъбите и чушките се нарязват на ивици и се запържват. Заливат се със соев сос и се поднасят като гарнитура към панираната темпура.

 

Рибен пай

Продукти:
2 с. л. зехтин
3 ч. ч. прясно мляко
2 ч. ч. зеленчуков микс царевица, грах и моркови
5-6 броя картофи средно големи
500 г бяла риба
черен пипер
дафинов лист

Приготвяне:
Нарязваме рибата на малки парчета. В прясното мляко слагаме зърна черен пипер, дафинов лист и сол. Пускаме рибата в прясното мляко и я варим 10-15 минути. Готовата риба изваждаме и изсипваме в съд за печене.
Сваряваме картофи и ги намачкваме на пюре, като използваме прясното мляко, в което сме варили рибата. В зехтина задушаваме зеленчуците.
Изсипваме зеленчуците при рибата. Разстиламе картофеното пюре отгоре и печем около 10 минути, докато се образува коричка.

 

Киноа със зеленчуци

Продукти:
200 г киноа
100 г печурки
1 тиквичка
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 глава лук
зехтин
черен пипер
сол
2 стръкчета прясна мента
 
Приготвяне:

Киноата се сварява в подсолена вода за около 15 минути в съотношение 1:2. Оставя се да изстине. Лукът и гъбите се нарязват на филийки. Тиквичките и чушките на малки кубчета. Загрейте мазнина в дълбок тиган и задушете лука с малко вода. Постепенно добавете чушките, тиквичката и накрая гъбите. Овкусете със сол и пипер и оставете зеленчуците да се задушат за 10 минути под капак.
Накрая добавете сварената киноа, разбъркайте и оставете ястието на котлона за още 1-2 минути.

 

Зеленчукова крем-супа с манатарки

Продукти:
2 тиквички
1 шепа сушени манатарки
1 морков
2 картофа
50 г масло
300 мл прясно мляко
1 ск. чесън
копър, сол, черен пипер.
крутони, пармезан
 
Приготвяне:

Тиквичките, моркова и картофите нарежете на дребни кубчета.
В тенджера сложете нарязаните продукти, сушените гъби,  маслото и 1 ч. гореща вода. Посолете, добавете черен пипер и 2-3 стръка копър. Варете, докато поомекнат продуктите и доливаме с прясното мляко. Варете, докато се редуцира количеството и снемаме от огъня. Пасирайте. Сервирайте супата с крутони и настърган пармезан.
 
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ