Певицата Катя Близнакова, позната ни с неостаряващия хит „Лиляно моме“ издаде част от кулинарните си специалитети. Близнакова е известна със страстта, с която се вихри в кухнята. Наясно е, че любовта на един мъж минава през стомаха, затова през годините е улучила точните рецепти, с които да изненадва половинката си. Тя се съгласи да разкрие част от тайните си рецепти за читателите на „ШОУ“, които също могат да ги изпробват и да се уверят колко вкусни са всъщност.


Супа от сьомга

Купува се прясно филе от сьомга, изчиства се грижливо от костици и се реже на кубчета. Сваряват се картофи и след като са готови, се пасират. Поставя се сьомгата, долива се вода, настъргва се малко лимонена кора, сол, черен пипер, магданоз, половин пакетче масло и се оставя да поври около 15 минути. По желание при сервиране се добавя лимонов сок.

Любовно око

Продукти: 1 франзела, прошуто, кашкавал,  яйца
Франзелата се нарязва на филийки, а вътрешността се издълбава.  На котлон се загрява олио и се подреждат гнездата, в които се чуква по едно яйце и леко се запържва. Сваля се от котлона и се подреждат в кръгла тавичка. Върху всяко око се слага малко прошуто и малко кашкавал отгоре. В предварително загрята фурна на 180 градуса се поставя и се пече, докато хване коричка кашкавалът. Поднася се със свежа салата от рукола, пътпъдъчи яйца, чери домати, ядки и моцарела.

Свинско бон филе в палачинково було

Бонфилето се намазва с червен пипер и подправки за месо. По желание се осолява и се шпикова в загрята касерола, докато хване коричка от всички страни. Изважда се и се завива в алуминиево фолио и се пече на умерена фурна до готовност. Правят се палачинки. След като месото е готово, се реже на тънки филийки, намазва се със сос от нар и се завива в палачинката. Завързва се със стрък магданоз и се поднася с грозде или смокини.

Kолелото на изкушението

Един лист бутер тесто се разстила и в долния край се реже на ивички. Обелва се един банан и се реди в горния край на шайбички с разстояние между всяка. Разтопява се шоколад и се поръсва отгоре. Навива се на руло и се захващат краищата, за да се получи пръстен. В средата се поставя купичка с 1 шоколад. Пече се в предварително загрята фурна на хартия за печене до готовност. Поднася се с бренди или ликъор по желание.

Сиропирани рулца с ябълки

Продукти: 500 г кори за баклава, 2 кг ябълки, 3 с. л. олио, 3 с.л. захар, канела, ванилия, 100 мл. олио + 100 г масло
680 г захар + 680 мл. вода
Обелете ябълки и ги настържете на едрото на рендето. Изцедете хубаво от сока. В тиган на котлона добавете 3 с.л. олио, ябълки, 3 с.л. захар, канела на вкус, или ванилия. Запържете 3-4 мин., само колкото да се съединят продуктите. Махнете от котлона.
В съд на котлона сложете олио и масло. След разтопяване на маслото, махнете от котлона.
Включете фурната на 200 градуса.
Докато правите рулцата, сложете да се свари сироп от захар и вода, като за баклава.
Вземете една кора и я напръскайте със смес от олио и масло. Върху нея сложете втора кора и нея напръскайте. Сложете трета кора, напръскайте я и в началото на тясната страна на корите, тази от към вас, в ред от ябълковата смес. От тях трябва да имате за всички рула, затова предварително  пребройте корите и  разделете плънката, за да има за всички рула по-равно.
Завийте на руло и режете на желаните от вас парчета. Редете в тава 24-36 см. По същия начин направете и останалите рула. Печете в загрята фурна до златисто. Готовите рула оставете 10 мин. и залейте със сиропа. След охлаждане сложете в хладилник.

Дунапренен кейк

Продукти: масло - 1 пакетче, захар - 1 и 1/2 ч.ч., вода - 1/2 ч.ч.какао - 2 - 3 с.л.яйца - 2 бр.брашно - 2 и 1/2 ч.ч.бакпулвер - 1 пакетче орехи - настъргани или кокосови стърготини, по желание
Варете 3-4 минути маслото, захарта, водата и какаото.
Отделете 1/4 от сместа. Към останалото количество добавете двата разбити жълтъка и пресятото брашно с бакпулвера.
Накрая добавете двата разбити на сняг белтъци и разбъркайте внимателно.
Разпределете сместа върху тава, предварително намазнена и леко набрашнена или застлана с хартия за печене.
Сложете да се пече около 20 минути или проверете готовността с клечка.
5-6 минути след като извадите, намажете със заделената какаова смес. Украсете с орехи или кокосови стърготини по желание.
 
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ