В нощта на влюбените да хапнем нещо топло, вкусно, страстно изкушаващо
Шоколадов пай с карамелен пълнеж и ганаш глазура
Смесете 100 млл захар с 300 млл брашно, 50 млл какао. Прибавете 1 яйце и 100 г размекнато краве масло. Натъпчете тестото в предварително намаслена форма за пай. Оставете в хладилника за половин час и след това печете в предварително загрята фурна на 175 градуса. Преди да сложите във фурната, постелете върху тестото едно парче алуминиево фолио или готварска хартия и поръсете със сух боб или леща - някакви сухи зърнени варива. После може да си запазите боба за други случаи, но не може да го сготвите - вече не става, трябва само за това да си го ползвате. Печете 12 мин, махнете фолиото със зърната и допечете още около 8-10 мин до придобиването на златист цвят. Акробатиката със зърната се прави, за да не ви се надигне тестото - за пая ви трябва плоска, бисквитена основа. Оставете да изстине и се захванете с пълнежа: Сложете в тенджерка с дебело дъно чаша и половина захар да се разтопи на карамел, прибавете чаша и половина мед и чаша и половина течна животинска сметана. Бъркайте да ви се получи светъл карамел. Овкусете с половин ч. л. морска сол и 1 прахче ванилия. Накрая прибавете и 150 г краве масло, като не преставате да бъркате и да получите лъскав карамелен сос. Оставете малко да изстине и изсипете върху изпечения блат. Сипете в тенджерка 150 млл /1 ч. ч./ течна животинска сметана да заври и добавете в горещата течност 150 г натрошен, черен шоколад. Разбъркайте и оставете няколко минути да изстине и стегне. Изсипете ганаша върху пая с пълнежа. Поръсете с едро счукана морска сол и оставете в хладилника поне за 3-4 часа, преди да сервирате.Шведска бадемова торта
150 г бадемово брашно - обелени и смлени бадеми се смесват внимателно с шпатула, за да не спадне пяната с 5 белтъка, разбити на твърда пяна с 1 ч. ч. захар и сока на 1 лимон. Ще ви дам няколко съвета за пяната, за да ви се получи наистина много твърда - първо, използвайте винаги студени белтъци и студена метална или стъклена купа, където да ги биете. Имайте предвид, че колкото по-пресни са яйцата, толкова повече време ще ви отнеме, а разбиването на твърда пяна отнема много време. В началото започнете да биете с миксера или с телта и прибавете сока на лимона. Когато започнат леко да се сгъстяват, сипете захарта и увеличете скоростта на биене. Бие се наистина много продължително и резултатът трябва да е като обърнете купата, да не пада нищо от нея! След като сте смесили твърдата пяна внимателно с бадемовото брашно, бъркайки бавно с една шпатула, изсипете половината смес в една форма за торта 24 см, на която предварително сте застлали стени и дъно с готварска хартия. Печете на предварително загрята фурна 16-18 мин на 170 градуса. Извадете веднага блата от формата и тогава го оставете да изстине - поставете върху формата една чиния и обърнете формата така, че блатът да падне върху чинията. Махнете хартията и оставете на хладно. Изпечете и втория.За крема - сипете в тенджера с дебело дъно 100 млл течна животинска сметана, 100 млл захар и 5 жълтъка, предварително разбити. Бъркайте непрестанно, като котлонът не трябва да е на макс силно, а по-скоро средно, защото иначе яйцата ще ви се пресекат. Не спирайте да бъркате, докато кремът не почне да се сгъстява. Тогава махнете от котлона и като продължавате да бъркате, прибавяйте малко по малко 175 г краве масло, докато напълно се поеме от крема и стане гладка маса. Оставете крема да изстине, но не съвсем, така че все още да може да се маже. Сложете единия блат върху подноса, намажете с половината от крема цялата му повърхност, сложете втория блат и намажете с останалия крем цялата торта - отгоре и отстрани, като загладите хубаво с шпатула, за да ви се получат гладки стени. Поръсете с филетирани, белени бадеми - 50 г са напълно достатъчни, и оставете в хладилника хубаво да стегне. Тортата може да се замрази и във фризера.
Друг вариант на шведската бадемова торта е да я направите с шоколадово покритие - направете тортата точно както по рецептата на предишната. Сложете на водна баня /тенджерка с вода, а върху нея сложена купа, но дъното да не опира до водата, която трябва да ври, ама не много силно/ да се разтопят 4-5 натрошени "Сникерса". Когато шоколадът се разтопи, разбъркайте добре и прибавете 4-5 с.. л. течна животинска сметана, махнете от котлона, отново разбъркайте добре и оставете да поизстине. Когато е изстинал, но все още да е течен, залейте с шоколадовата смес цялата торта и оставете в хладилника.
Американски орехов пай
Става по-вкусен с американския орех - Пекан, но ако нямате, не е проблем и с българските, важно е ядките да са колкото се може на по-едри парчета.За основата смесете 500 млл брашно с 1 ч. л. захар и прибавете 2 с. л. студена вода и 100 г краве масло. Трябва да получите твърдо тесто, като от трохи, което натъпчете в предварително намаслена форма за пай да покрие пода и стените. Надупчете долната част с вилица, защото иначе, като го печете, тестото ще ви се надигне. Печете на 225 градуса предварително загрята фурна 7-10 мин или докато придобие леко златист цвят. Извадете от фурната, но не вадете от формата, сложете на студено да изстине. През това време пригответе крема за пълнежа - в тенджерка с дълбоко дъно загрейте 100 млл сметана със 100 млл захар, 3 жълтъка, предварително разбити, 1 щипка морска сол, настърганата кора на половин лимон и 1 ч. л. лимонов сок, 4 с. л. нишесте, предварително размито в малко студено мляко. Бъркайте енергично, за да не ви загори кремът и за да се сгъсти. Котлонът не трябва да е много силен, защото иначе жълтъците ще ви се пресекат.
Когато кремът се сгъсти, извадете, оставете да изстине и го изсипете в изпечената основа и вкарайте отново в хладилника. През това време разбийте на твърда пяна 2 белтъка с 100 млл захар и сока на половин лимон. Когато пяната се сгъсти така, че когато обърнете купата, да не пада нищо от нея, прибавете внимателно, за да не спаднат белтъците, 100 г ситно смлени орехи - разбъркайте ги леко с една шпатула. Изсипете пяната върху пая с крема и най-отгоре наредете 100 г орехови ядки. Печете на предварително загрята на 190 градуса фурна 7-10 мин. Оставете в хладилника да изстине напълно.
И не забравяйте, че любовта на мъжа освен през стомаха минава и през очите, така че по-внимателно с тези вкуснотии!
Последвайте ни
0 Коментара: