Мариела Нордел не се нуждае от представяне, защото бе най-атрактивната участничка в първото по рода си тв риалити у нас „Мастер шеф”. В кръвта й тече испанска, френска, българска, гръцка, китайска и еврейска кръв. Тя самата е гореща сплав от емоции. „Чувствата са движещата сила в моя живот с каквото и да съм се занимавала!”, твърди Мариела. Работила е със страст като модел, пиар и мениджър на световноизвестни марки. Била е Бизнес дама на годината и съпруга на граф. Пътува много по света и познава кухнята на много народи. В този брой ни отвежда в кухнята на Израел.

„Шалом!” – Така се поздравяват евреите, или иначе казано: „С мир!”. Посетих преди 2 години тази прекрасна страна и наистина няма съмнение, че Бог е изпратил Сина си неслучайно точно там. Бях навръх Великден във Витлеем, който за съжаление сега се намира в така наречените „територии“ и трябваше да преминем през нещо като Берлинската стена, заграждения и проверки, за да стигнем дотам. На мястото на пещерата, където се е родил Иисус Христос, сега има огромен храм, в който се помещават няколко църкви – католическа, арменската и още няколко. На самото място, което е огряно от звездата, има инкрустирана в пода сребърна звезда, а наоколо безброй кандила светят целогодишно. Усещането е разтърсващо дори и за атеист. Там, дори да не си религиозен, си готов да признаеш съществуването на Висша сила, наречена Бог. Посетих и Божи гроб в Йерусалим. На мястото на Голгота – хълма, където е разпънат Иисус, и пещерата, в която е погребан, се издига огромна катедрала. А самият гроб се помещава в един параклис, в който всяка година, точно на Православния Великден, се спуска огън по стената. Легендата е, че в годината, когато огънят не се появи, Бог ще е оттеглил Благодатта си от хората?!? Пътувах и до Йерихон – най-ниския град в света – почти 260 метра под морското равнище. В този край Христос е постил 40 дни, изкушаван от Дявола. Вълшебна страна е Израел! Там хората са успели да превърнат от пустинята истински райска земята. Ако посетите Йерусалим, не пропускайте пазара за подправки! Намира се в мюсюлманската част, но чакането и проверките на контролно-пропускателните пунктове си заслужават усилието. На всяка цена трябва да видите и пазара в Тел Авив, за да се насладите на аромати, вкусове и цветове. Само внимавайте със снимките – някои евреи не обичат да ги снимат.

Но сега към кухнята! Израелската кухня е сбор от кулинарията на много народи, тъй като евреите са били скитници близо 2000 години. Общо погледнато, тя може да мине за типично ориенталска кухня: не бива да се яде свинско месо, както и да не се смесват млечни с месни продукти. Освен това съботата – Шабатът, е свещен! Храната за този ден се приготвя още в петък преди 18 часа. Почти няма ресторант, който да работи на Шабат, дори в интернационално населения Тел Авив. Ще ви представя няколко мои любими еврейски рецепти, които се надявам да събудят любопитството ви към тази древна и колоритна страна.

Шакшука

Според мен си е ливанско ядене, макар че в днешно време минава за типична закуска в Израел - нещо като българската шкембе чорба. В по-дълбокичък тиган запържете в зехтин половин или 1 глава ситно нарязан лук. Прибавете 1-2 ситно нарязани червени чушки, люти чушки, ако обичате, и накрая добавете пресован чесън. Внимавайте да не прегори. Като се позапържи, добавете 4 ч.ч. ситно нарязани домати, предварително обелени /потопете ги за кратко във вряща вода, за да се напука кожицата и да може лесно да я отстраните/. Доматите може да са и от консерва. Изсипете 2-3 с.л. доматено пюре, овкусете с червен пипер и сол и оставете да поври сосът. Като се сгъсти достатъчно, чукнете вътре 6 яйца и изчакайте да се сготвят. Махнете от огъня и поръсете с нарязан магданоз и натрошено сирене. Акомпанира се с много и топъл хляб.

Песах /безквасен хляб/

За тестото ви трябват 1 ч.ч. брашно, 1/3 ч.ч. хладка вода, половин ч.л. сол, 1 с.л. зехтин, и брашно за поръсване на плота за месене. Замесете гладко тесто, разделете го на 8 топки и с точилката го разточете на колкото се може по-тънки кори. Загрейте предварително фурната на 250 градуса С, като сложите скарата възможно най-близо до горните реотани. Сложете тънката кора в тава и печете 2 минути, след което обърнете и печете още 2 минути от другата страна предварително обелени /потопете ги за кратко във вряща вода, за да се напука кожицата и да може лесно да я махнете/, а може и от консерва. Изсипете 2-3 с.л. доматено пюре, овкусете с червен пипер, сол и оставете да поври соса. Като се сгъсти достатъчно чукнете вътре 6 яйца и изчакайте да се сготвят. Махнете от огъня и поръсете с нарязан магданоз и натрошено сирене. Акомпанира се с много и топъл хляб!

Хумус

Ненадминато мезе с арабски питки, чипс, или като гарнитура към печени меса. Сега се продава вече готов, но винаги е добре да си го приготвим у дома. Сложете в подсолена вода и добавена 1 ч.л. сода бикарбонат да ври 180 г нахут. Като омекнат зърната, прецедете, но запазете бульона. Отделете няколко зърна за декорация, а другите сварени, заедно с няколко скилидки чесън, 80 г таханова паста, смлян бял пипер, сол на вкус, половин ч.л. смлян пикантен червен пипер, сока на 2 лимона, зехтин на вкус – между половин и 1 ч.ч. – всичко изброено сложете в блендера и смелете на фина паста. Ако е много гъста, разредете с малко от бульона. Сервирайте в чинийки, като полеете отгоре малко зехтин и поръсите със смлян червен пипер и ситно нарязан магданоз. Декорирайте със запазените нахутови зърна.

Фалафел

Накиснете 450 г нахут във вода, така че да покрие поне 3 пръста зърната. Оставете в хладилника за една нощ. На другия ден зърната трябва да са се надули и да са абсорбирали почти всичката течност. Прецедете и сложете в блендера заедно с няколко скилидки чесън, 2 ч.л. кимион, 1 ч.ч. ситно нарязан магданоз, сол на вкус, лют пипер и 2 ч.л. сода за хляб или бейкинг прахчета. Смелете всичко на фина паста и оставете за час-два в хладилника. Загрейте фритюрника на 180 градуса С или тенджерка с много олио. Оформете малки топки, колкото топки за пинг-понг, и слагайте по няколко във врящата мазнина. Готовите фалафели се поднасят горещи, акомпанирани от арабски питки, хумус и салата „Снежанка”.

Салата Табуле

Смело мога да кажа, че това е Кралицата на салатите. Пригответе 1 ч.ч. булгур, според упътванията на опаковката. Обикновено не се вари, а се залива с вряла вода - зависи какъв е. Булгурът може да се замени и с оригинален кус-кус /не този, който е за детска закуска/. Готовият булгур смесете с 4-5 връзки ситно нарязан пресен магданоз, половин килограм нарязани на дребно домати, 1 връзка зелен лук и половин глава червен лук, нарязан на фино. Овкусете със сол, сока на прясно изцеден лимон и зехтин. Може да прибавите и няколко листа прясна мента.

Е, насладете се на вкусна и полезна храна от родината на Христос. Да ви е сладко и блажено! И нека Бог да е с вас и да благослови трапезата ви!

Ваша Мариела