Няма правило, що се отнася до омлета. Вкъщи може и да сте свикнали на омлет с големина, достатъчен да нахрани цяла армия, с леко загорели краища и напълнен до пръсване с каквото-имаше-в-хладилника. В ресторант, особено ако клони към френската кухня, обаче ще ни сервират малък, перфектно сгънат, мек и пухкав бледо жълт омлет, в който, ако има плънка, тя най-често е минималистична и от сирене.
Има ли правила при правенето на омлета?

Не и ясно утвърдени — може да се заиграете с големината, степента на приготвяне, плънката… Но при всички положения има къде да сбъркате, и омлетът вместо в чинията, да свърши в кофата, особено ако… 

Не разбивате достатъчно добре яйцата

Ако мислите, че няколко разбърквания с вилицата са достатъчни — ще трябва да се постараете малко повече. Най-добрият омлет става, когато яйцата са разбити добре, така че да няма разлики между жълтъците и белтъците, течността е хомогенна и със светложълт цвят, в идеалния случай — и с леки балончета.     

Добавяте мляко

Или каквато и да било течност, в този ред на мисли. В сместа за омлета трябва да има едно-единствено нещо — яйца. Не мляко, вода, сода, сметана… всичко това само ще го направи по-воднист, или по-лигав или пък ще направи по-твърди яйцата.   

Прекалявате с количеството

Колкото и да ви се иска с един тиган да нахраните цялото семейство, няма да стане. Идеалният омлет се получава с 2-3 яйца и е в единична доза. За сметка на това, стават бързо, така че няма да прекарате чак толкова повече време на котлона, а резултатът ще е по-добър.

Избирате прекалено голям тиган

Ако не искате омлетът да се разкъса или плънката му да изтече, трябва да съобразите големината на тигана — не повече от 20 см в диаметър за омлет с 2-3 яйца, и задължително с незалепващо покритие. 

Не нагласяте температурата правилно

Ако тиганът ви е прекалено горещ, това ще доведе до загоряло дъно на омлета и водниста, полусурова горна част. За да го избегнете, нагласете котлона на средна температура.

Не смеете да го пипнете

Когато изсипете яйцата в тигана, разбъркайте ги няколко пъти с дървена шпатула, така по-голяма част ще има досег с горещата повърхност на тигана. След като яйцата са се постегнали, наклонете тигана настрани, така че частта, която все още е водниста, да се разлее по ъглите за хрупкави краища.       

Не мислите за плънката

Когато правите омлет, всичко е въпрос на минути. Така че трябва да подготвите всичко предварително — ако плънката ще е сирене, то трябва да е готово настъргано, а ако ще добавяте зеленчуци — те трябва да са перфектно сготвени. Дали ще е лук, домати, гъби, чушки или спанак — пригответе ги предварително до абсолютна готовност, в противен случай, ако в тях има останала вода, ще разводните и омлета. И не слагайте повече от 2 супени лъжици на омлет, така няма опасност той да се разпадне, когато тръгнете да го сгъвате.

А каква е най-важната тайна за получаване на перфектен омлет?

Качествените яйца, разбира се. Те ще придадат на омлета вкуса, текстурата и цвета, който търсите.Източник: fakti.bg