По-добре е да започнем връзка с най-добрия от възможните партньори около нас, отколкото да търсим съвършената половинка, сочи ново изследване. Нашето удовлетворение от партньора зависи пряко от другите възможности, които сме имали на разположение – нещо, което учените в областта на наричат dating pool. Това наборът от хора, с които имаме шанс за връзка и от които в крайна сметка избираме с кого да се съберем, пише obekti.bg, позовавайки се на PsyBlog.

Щастието и удовлетвореността не са толкова абсолютни, колкото си мислим, отбелязва д-р Даниел Конрой-Бийм, първият автор на изследването: „Нямаме нужда от идеални партньори, за да постигнем блаженство в отношенията. Вместо това сме удовлетворени тогава, когато сме се събрали с най-добрия, който е бил на разположение.“

Проучването обхваща 259 мъже и жени, които са били във връзка по 7,5 години. Участниците са запитани за качествата, които търсят у потенциалния си партньор. Сред тях са: интелигентност, здраве, отзивчивост, сексуална привлекателност.

Повечето хора, които смятали партньора си за по-добър от тях, бяха доволни от връзката си (неизненадващо!). Но дори онези, които смятали, че са по-добри от партньора си, били достатъчно удовлетворени, ако той им е бил най-добрият възможен от всички, които са били на разположение преди началото на връзката.

Учените също така проучват усилията, които всеки човек поставя, за да запази настоящия си партньор. Съвсем очаквано, смятащи че партньорът им е по-добър от тях или по-близо до техния идеал, полагат повече усилия.