Антарктида е загадъчен континент. Колкото повече хора го изучават, толкова повече въпроси възникват.

Днес ще ви разкажем за гравитационната аномалия на ледения континент и за странния метален обект, който се крие под ледената му покривка.

От откриването на Антарктида са изминали два века, но леденият континент все още се смята за най-загадъчния на нашата планета. Антарктида пази тайните си на сигурно място под многокилометров щит от лед и сняг. Една от тези тайни е гравитационната аномалия край Уилкс Ленд, информират световните издания.При изследване на аномалията през 2002 г. спътникът на NASA, наречен GRACE, регистрира неочакван гравитационен импулс, чийто източник е на дълбочина 2 км под леда на Антарктида. Приблизителният диаметър на аномалията е 500 км.

През 2006 г. изследователски екип, ръководен от професор Ралф фон Фрезе от университета в Охайо, продължава да проучва аномалията. В работата си учените се основават на измервания на гравитационното поле на Земята и данни от спътници на NASA.

Проучването установява, че под ледената покривка на Антарктида се намира плътна (вероятно метална) маса с диаметър 300 км и дълбочина 850 м. Около него радарът открива голяма кръгла структура, характерна за кратерите от удар.

Първа версия: Астероид

Учените предполагат, че под леда в Антарктида се намират останките на гигантски астероид, който се е сблъскал с нашата планета преди около 250 милиона години. Диаметърът му е около 48 км.

Удивително е, че нашата планета е оцеляла след сблъсъка с такова чудовищно нещо. Възрастта на обекта съвпада с пермското масово измиране, най-голямото в историята на Земята, при което са загинали 73% от всички сухоземни гръбначни видове и 96% от морските животни.

Падането на огромен метеорит вероятно е причинил това измиране преди 250 милиона години и може би е довел до откъсването на Австралия от суперконтинента Гондвана.За съжаление засега не е възможно да се доближим до астероида, тъй като той се намира на дълбочина 2 км. За да се изследва, ще е необходимо да се построи специална станция наблизо, да се докарат тонове оборудване и учени, които ще трябва да работят при зимни температури от минус 80 градуса. Експедиция до астероида ще струва приблизително толкова, колкото пилотиран полет до Марс.

Втора версия: Тайна немска база

Американският блогър Тайлър Глокнър излага по-интригуваща версия за произхода на геомагнитната аномалия в Антарктида. Той предполага, че под ледената покривка може да се крие легендарна германска база, която по непотвърдени данни е построена от нацистите по време на Втората световна война.Блогърът припомня, че през 1991 г. са разсекретени документи за американския проект Highjump". От документите става ясно, че през 40-те години на миналия век САЩ са изпратили тайна мисия от 4700 души в Антарктида.

Членовете на експедицията прекарват няколко години на ледения континент. Привържениците на теорията на конспирацията смятат, че целта на пътуването е била да се открие подземен проход към нацистката база. Твърди се, че входът е намерен и запечатан.

Съществуват и други, по-интригуващи хипотези за произхода на кратера в Антарктида. Има предположения, че под ледената шапка има гигантски извънземен кораб или че представители на извънземни цивилизации са изградили база там.