Автоматизацията на труда носи много предимства, като увеличение на продуктивността например.  От друга страна, навлизането на машините ще отстрани много познати в настоящето професии, което ще провокира по-висока безработица и като цяло структурни промени в икономиката на отделните страни по света. Всичко това се очаква да се случи в идните две десетилетия.

Ново проучване на икономиста Мариано Мамертино на база данните на порталите за работни обяви Glassdoor и Indeed, откроява девет професии, които няма да пострадат от бързото проникване на автоматизацията, предава Business Insider, цитирани от independent.co.uk.

По думите на Мамертино, машините не могат да застрашат работните позиции на хора занимаващи се с управление и обучение на персонал, както и такива занимаващи се със стратегическо планиране, вземане на решения или креативни дейности.

„Машините имат потенциала да направят работното място по-ефективно, чрез автоматизирана механика и рутинни процеси , но хората винаги ще играят ключовата централна роля“, казва икономистът.

В подреждането се посочват и годишните брутни възнаграждения за конкретните професии, изчислени на база британската икономика.

Шеф (майстор готвач)

18 730 паунда на година

Хората винаги ще се възползват от възможността да хапнат в ресторант в добра компания. Без шеф, който има чисто човешките качества да опитва вкусове, да експериментира или просто да рискува, вкусните трапези ще останат някъде в спомените от миналото.

Роботите не могат да комбинират чисто механичните си способности с креативността, присъща на един истински майстор готвач.

Маркетинг, комуникации и дизайн

25 хил. паунда на година

Машините не са особено добри в критичното мислене или в избухването с нови и креативен идеи. Така, че креативността си остава едно от най-човешките качества.  Хората, които се занимават с дизайн или работят с идеи, думи и изображения навярно ще оцелеят „машинния апокалипсис“, по простата причина, че роботите просто не могат да мислят като хората. Поне засега.

Медицински работници

26 380 паунда на година

Някои работни позиции няма да бъдат засегнати от машините още много дълго време. Особено когато се изисква човешка намеса, точно както в здравеопазването. За да бъде човек медицинска сестра например, се изисква високо ниво на комуникация – нещо, което машините просто не могат да осигурят. Във Великобритания (и не само) медицинските работници са изчезваща порода, което прави тази професия доста търсена.

Обучение и тренировка

28 664 паунда на година

Учители винаги се търсят, поне ако трябва да съдим по данните на сайта Indeed.  Преподаването е специфична дейност, която трудно може да се осъществи от машина. Не че не е възможно, но усета и човешките качества, които помагат новата информация да бъде възприета, разбрана и запомнена по-лесно, е нещо, което работите все още съвсем не умеят.

Експерт по киберсигурност

30 хил. паунда годишно

Едно от проучванията на сайта Indeed, показва, че Великобритания е на трето място в света по обяви търсещи експерти по киберсигурност. Търсенето надвишава наличните кадри цели три пъти. През последната година и половина, търсенето на подобни специалисти е нараснало с 18%, като едва ли в скоро време машините ще могат да поемат тази роля.

Човешки ресурси

36 хил. паунда годишно

Причината се крие в името на професията, все пак не говорим за специалист роботизирани ресурси. Въпреки, че в тази дейност често се използват големи масиви от информация, която се сортира автоматично, човешката намеса все още е определяща. Способността да „четеш“ хората, да вникваш в техните стремежи или битки, все още е територия само за човеци.

Доставки и логистика

43 435 паунда на година

През последните години се говори много за доставките чрез дронове и как това ще доведе до революция в сектора. Засега обаче, логистиката все още има нужда от хора, които да организират и управляват процеса.

Изследовател, учен, анализатор на данни

55 765 паунда на година

По данни на Indeed, има 54% ръст на годишна база на обявите търсещи хора за научна работа свързана с анализа на данни.

Машините могат да вършат доста работа благодарение в анализа на информация, но засега само хората могат да виждат неща скрити зад логиката на кода и алгоритъма. Именно последното е основната причина човечеството да е напреднало толкова много по отношение на технологиите.

Краткосрочни позиции, freelancer

заплащането варира

Така наречената „gig economy”, в която попадат дейности на краткосрочен договор или работа на свободна практика, изисква служителите да са гъвкави и независими – нещо, което машините определено не са.

Назначенията на хора по тази схема, като шофьорите в Uber или доставчиците на Deliveroo, са тема на много дебати, но въпреки това новите свободни позиции в тази индустрия продължават да се увеличават. 


Източник: Profit.bg.