Един от най-забележителните представители на реализма в България - Андриан Бекяров, ще представи самостоятелната си изложба от акварели в галерия „Абсент“ в четвъртък, 12 октомври.
 
Андриан е роден през 1973 г. в град София. През 1999 г. завършва НХА „Николай Павлович“ със специалност графика в класа на проф. Здравко Стоянов. През 2012 – 2013 г. е сред финалистите на международния салон “Art Renewal Center” за фигуративно и реалистично изкуство. През 2016 г. печели престижната награда на „Даниел Смит“ по време на Международното триенале „Духът на акварела“, състояло се в град Варна.


Работи в областта на класическата живопис, изявявайки се в стиловете реализъм и фантастичен реализъм. Андриан Бекяров е единственият български художник, чиито картини са включени в каталог за световен хиперреализъм.В предстоящата изложба акварелните пейзажи на художника показват не само безспорния му талант, но и прецизност, търпение и пълна отдаденост към детайла и любов към изкуството. Свикнали сме да възприемаме акварела като техника, при която картините се рисуват “на един дъх”. Андриан Бекяров напълно променя представата ни за този подход и споделя защо предпочита реализма като изразно средство:“Относно стила, има разлика между реализъм, хиперреализъм, фотореализъм и т.н. Това, което аз правя, е реализъм. Старият, класически реализъм от миналото. Харесвам старите майстори и се уча от тях защото според мен, техният светоглед е най-близо до природата. Работя по метода на фламандската живопис, на много слоеве, като първо изграждам нещата монохромно, а след това нанасям цветовете. Но това е, когато рисувам с маслени бои, при акварела е по-непосредствено. Общи са само принципите на изобразяване. Под принципи имам предвид нещата, които са откривани от ренесанса насам, сфуматото и въздушната перспектива, открити от Леонардо.“„Сезонът на дългите дни“ ще бъде открит на 12.октомври.2017 г. в 18.30 часа в галерия „Абсент“ на ул. „Цар Самуил“ 37.