Архитекти в помощ на битката срещу коронавируса. Двама млади дизайнери от Великобритания изобретиха приспособление, с което да  се отварят врати, без да се  докосват дръжките. Целта е максимално да се избегне физическият контакт с опасните повърхности.

Идеята хрумва на младия архитект Иво Тедбъри след като си дава сметка колко общи повърхности, върху които живее вирусът, сме принудени да докосваме всеки ден.

„Живея в жилищен блок и бях силно разочарован от броя на вратите между моя апартамент и външния свят. Ако излезете до близкия квартален магазин може да се окажете със замърсени ръце само за 30 секунди.


И тогава се замислих – как с уменията, които имам, мога да предотвратя този досег с ужасно много врати”, обясни архитектът и дизайнер Иво Тедбъри.

Мъжът бързо разработва 3D проект и споделя идеята с колегата си от школата по архитектура в Бартлет-„Фреди Хонг”. Така двамата се заемат да помогнат в битката с COVID-19 с това, в което са най-добри.

„И двамата имаме достъп до 3D принтери, така че да може да изпробваме дизайна доста бързо. Фреди свърши чудесна работа в оптимизирането на дизайна за бърз печат и окончателен монтаж.

Без да сме медици или участници на фронтовата линия, с радост се опитахме да помогнем в борбата с коронавируса по други начини”, допълни Тедбъри.

3D проектът бързо оживява и двамата успяват да създадат различни приспособления към дръжките на вратите за „свободни ръце”.

Отпечатването на всяко устройство отнема по-малко от 3 часа, след което за около 30 секунди може да се монтират адаптерите към вратите в домовете ни, офиса и дори в магазини, аптеки и банки.

Така може да се намали до минимум опасността от разпространение на вируса във всекидневието.

„Става въпрос за пластмасов адаптер, който се прикрепя към стандартна дръжка на вратата с помощта на две кабелни връзки. Така можете да отворите вратата с лакът, без да се налага да докосвате дръжката.

Просто закачате вратата с предмишницата, като избягвате всякакъв допир и контакт със самата дръжка. Нашата цел е да променим обкръжаващата среда и най-вече поведението на хората”, каза още архитектът.

В платформата е публикуван и инструктаж, който да помогне на всеки сам да инсталира адаптерите в дома си.

„Всичко е много лесно – да се свали проектът, да се принтира от 3D принтер и с парче пластмаса и няколко кабела може да се превърне в допълнение към дръжката на вратата, така че да избегнем прекия физически контакт.

Всеки, който има 3D принтер вкъщи, може да го използва и така да го разпространява до повече хора”, посочи архитектът и дизайнер Фреди Хонг.

Засега архитектите предлагат два дизайна, но са готови да разработят и други варианти на Hands-free адаптерите. Формата и размерът ще зависят от вида на дръжките, към които ще се добавят. Дизайна предоставят безплатно в платформа, наречена Hands-Free Architecture.

„Създадохме тази платформа, за да позволим на хората да имат свободен достъп до дизайна на дръжката на вратите, а също и като общо място за достъп до още подобни дизайни, ако други като нас искат да ги споделят”, каза Хонг.  

Сега целта на двамата архитекти е да привлекат към каузата си още изобретатели.

„Искаме да влезем в сътрудничество с други дизайнери, с които да създадем още продукти, които да помогнат на хората в тези дни на изпитание. В момента е много трудно време за много хора.

И смятам, че всеки трябва да помогне да живеем по-добре и по-лесно с това, което може”, смята Тедбъри.

„Това е една малка провокация – да обедним в едно усилията и уменията на повече архитекти и дизайнери, така че да изградим една „чиста” околна среда за нашите ръце и да направим едни по-безопасни пространства, които биха могли да предотвратят разпространението на вируса.

Целта ни е с помощта на дизайна да произвеждаме различни продукти, които да подобрят живота ни”, добавя Хонг.