За всички жители на Земята Слънцето изглежда жълто, а понякога, по време на изгрев и залез, придобива червеникав или оранжев оттенък. Но всъщност Слънцето излъчва целия спектър от светлина, който се състои от всички цветове на дъгата. Причината да виждаме нашата звезда в жълто се дължи преди всичко на феномена пречупване на светлината, пише Express, цитиран от Глас нюз бг.

Слънцето всъщност е бяло и изглежда жълто поради земната атмосфера. Например астронавтите, които са на МКС, виждат нашата звезда точно така.

„Мога да потвърдя този космически факт“, туитна астронавтът на НАСА Скот Кели в отговор на туит за космическия феномен.

 

Според учени от НАСА, когато светлината от Слънцето, която се състои от целия спектър от светлина, преминава през земната атмосфера, синята светлина се разпръсква по-добре от червената. Поради това хората не възприемат синия цвят, преминаващ през атмосферата.

В същото време всички дължини на вълните на видимата светлина, която удря Земята, са намалени, така че рецепторите на човешкото око да не различават напълно всички цветове. Според учените в този случай човек вижда не синьо, а жълто.

Въпреки че това не засяга това, което виждат очите ни, всички рентгенови и гама лъчи се филтрират, преди да се доближат до повърхността на планетата.

„Повечето ултравиолетово лъчение се абсорбира от стратосферния озон, а повечето инфрачервено лъчение се абсорбира от водна пара и други молекули“, казва Кристофър Беърд от Тексаския университет A&M, САЩ.

Този ефект обяснява защо Слънцето изглежда червено по време на изгрев и залез. През това време светлината пътува по-далеч, което води до разпръскване на още повече синя светлина и много по-висок процент червена светлина, навлизаща в очите ни.

По време на изгрев или залез слънцето изглежда червено. Снимка: Канал 24

Въпреки че слънчевата светлина се състои от всички цветове на спектъра, в космоса светлината, която навлиза в очите ни, е толкова силна, че очните рецептори не различават тези цветове и Слънцето изглежда бяло.

"Това, което очите ни възприемат като цвят, всъщност зависи от честотата на самата светлина. Цветът на нашата звезда е сборът от целия спектър от цветове, които се намират в светлината на Слънцето", казва Беърд.

Всеки чист цвят има определена дължина на вълната, казва Беърд, като червеното има най-ниската честота, а виолетовото - най-високата честота във видимата светлина.

„Ако насочим слънчевите лъчи през призма, ще видим, че от другата страна излизат всички цветове на дъгата, тоест всички цветове, които човешкото око вижда, което още веднъж доказва, че Слънцето е бяло. Следователно е по-правилно да се каже, че Слънцето е бяло, отколкото да се каже, че е жълто, оранжево или някакъв друг чист цвят“, казва Беърд.