В новия си клип влогърът от Варна Айхан разкрива някои от най-големите загадки в световната история. Toва пише "Петел".

1. Преди повече от 140 години, Европа е определила за себе си нов символ за красота, образ на починало момиче, но нищо не се знае за това момиче до ден днешен.


През 1880 г. във френската река Сена е намерен трупът на 16-годишно момиче, никой не е успял да определи самоличността й, също й причината за смъртта й, по тялото й е нямало вероятни следи от насилие, изглеждало, че момичето се е самоубило, но тази хипотеза не е била потвърдена от патолога, който е работил с тялото, той толкова е харесал външният вид на неидентифицираният труп, че е решил да направи гипсова отливка на лицето й.

От известно време във френската столица и извън нея, копие на тази гипсова маска се разпространявала с бързи темпове сред елита.

много известни личности създадоха своите произведения, вдъхновени от мистериозната удавена жена, а самият Владимир Набоков й посвети цяло стихотворение, с течение на времето, неравнодушни хора започнаха да измислят все нови теории за удавеното момиче, даже е имало твърдения, че тя не се е удавила, но едва ли някога ще успеем да разберем истината.

2. Край бреговете на японските острови в продължение на много години e имало потънал град, чийто произход все още е обект на множество спорове преди, 32 години, наблюдавайки акули край японския остров са се гмурнали група от водолази и са открили нещо необичайно.

А именно, впечатляващи сгради, едва 97 година са били отпуснати средства за проучване на тези сгради, оказваа се, че размерът на тези структури е съизмеримо с малък град, централният обект е имал височина над 40 метра и ширина около 200, експерти предполагат, че образуването на паметниците е с естествен характер от тази форма, монолитът е с тенденция да се пропуква, въпреки това експертите не отричат факта, че хората биха могли да са участвали в изграждането на комплекса


Най-стряскащото на този подводен град е именно възрастта, а тя е повече от 10 000 години, вижте тези прави линии, това няма как да е дело на природата.

По мнение на учените, по време на строителството на този град, хората са живели в пещери и са знаели само как да ловуват животни и това прави мистерията около този град още по-объркваща.

3. Цикада 3301 е името на тайната организация, която три пъти е публикувала най-трудните пъзели в интернет мрежата

Пъривят път беше публикуван през януари 2012 година в сайта 4chan и преди самата задача авторите оставиха публикация, в която изразиха желание да намерят хора с висока интелигентност

Вторият пъзел се е появил точно една година по-късно, третият година по-късно, но вече в Twitter

всички задачи са били обвързвани с криптографски и стенографски цифри и са се състояли от много етапи, на които се натъкнаха хиляди участници, те са се обаждали на труднодостъпни телефонни номера, сканирали са QR кодове, литературни справки и са преодолявали много други препятствия.

Известно е, че поне 20 души са получили потвърждение за пълното преминаване на пъзелите от самата цикада, но кой стои зад организацията и точните мотиви на нейните членове остават неизвестни, според една версия на цикада, това е дело на ЦРУ според друга версия това е независимата хакерска общност

Представителите на организацията са казали на хората, които са стигнали до края на пъзелите, че те само насърчават свободата в мрежата, във всеки случай всички куестове бяха усъвършенствани, разработчиците успяха да запазят процент анонимност въпреки многото предположения.

Последното съобщение на Цикада е от 2016 година, в което е написано ,,Пазете се от фълшиви пътища в интернет“

Какво правят разработчиците на задачите и техните победители са неизвестни.

4. От време на време, някъде по света се появяват случаи на паднали самолети, но причините и следите от инцидента на Амелиа Ерхарт никой не може да обясни.

Тя е първата жена пилот, прелетяла Атлантическия океан, за която е получила много награди, също така Амелия е изключителна писателка, създала е няколко от най-продаваните книги през тридесет и седмата година на миналия век.

Ерхарт се е отправила на световен полет и нещо се е объркало в централната част на Тихият океан, недалеч от острова Howlig, най-странното е, че когато Амелия е изчезнала, и навигаторът е спрял да работи, не е ли малко странно, изчезва невероятно опитен пилот по неизвестна причина, сякаш е отмит от лицето на земята незабавно.

Правителството на САЩ е започнала масова операция за издирване, за която са били отпуснати 4 милиона щатски докара, това веднага се превърна в най-голямата операция в историята на флота, но не беше открита нито една следа от самолета. 80 години огромен брой професионалисти не са успели да намерят нито една следа от самолета, и от навигатора. Тази история до ден днешен остава неразгадана и търсенето на изгубената жена-пилот продължава и в днешни дни.

5. Изчезването на хората винаги e било  нещо зловещо и плашещо, когато няма нито една улика и версията на историята става наистина загадъчна и необяснима.

През 1900 г. на острова Ейлин Мор е функционирал морски фар, но през нощта на 15 декември капитанът Судна Арчър е забелязал, че фарът не свети.

Поради лошите метеорологични условия е било възможно да се стигне до фара само след 11 дни.

Главният пазач Джоузеф Мур след 11 дни е отишъл до фара, било е много странно, че фарът все още не е светил, при условие, че е имало 3-ма човека на смяна, на които им е оставало да отработят още една седмица.

След като Мур е бил на фара е споделил, че вратата е била плътно затворена, той е започнал да вика за да му отворят, но не е имало никаква реакция. Но когато той е успял да влезе, масата е била поставена в кухнята, а фитилите на лампите са били почистени и изрязани.

По-късно Мур е намерил вестник, на който един от пазителите е писал: ,,От 12 до 15 Декември времето беше много лошо, въпреки че метеорологичните служби съобщаваха, че времето ще е хубаво“

но не е открита и най-малката следа от някой от пазачите. Представени са различни версии за изчезването на мъже, вариращи от лошо време до мистика, но няма официално потвърждение.

След което Джоузеф Мур е стъпил на смяна и е прекарал месец на фара, след което е признал, че е запознал да чува гласовете на бригадирите-пазачи, чувствал е мистическа сила, която многократно го е карала да се самоубие, след службата му,той никога повече не се е завръщал там. Мистерията с изчезването на пазачите от фара остава една от основните тайни на човечеството.

6. В продължение на много десетилетия жителите на града ТАОС в САЩ чуват необичайно бръмчене или по-точно наречено Таоско бръмчене или Таоски шум, това е необичайно звуково явление в природата, шумът наподобява сякаш няколко стотин тежки-товарни камиона минават по магистрала, но в ТАОС няма магистрала или широки и големи пътища.

Не всички жители чуват този звук, а само около 2% от хората чуват тези звуци, и посетителите на града изобщо не го чуват, учените са се опитали да разберат къде е източникът на този звук, но за съжаление нищо не е намерено, имало е много предположения, че звуците идват от електропроводите. Те са чуват и до ден днешен, звуците в ТАОС не са загадка само за нас, но са сред десетте необясними явление според предаването Unsolved Mysteries. 

7. 24 ноември 1971 е отвлечен самолет Boeing 727 51 който е пътувал от Портланд към Сиатъл.

Пътник на име Дан Купър е заел мястото си 18c в Портланд. 8 минути след излитането, той е предал бележка на стюардесата, в бележката е пишело, че в куфара на Купър има бомба, и че самолетът е захванат от него, след което той показва бомбата, която се намира в куфара му, за тяхното освобождение, той е поискал четири парашута и 200 хиляди долара.

Беше решено да си сътрудничат с г-н Купър, в 17:24, самолетът е кацнал в Портланд.

Купър е поискал да се изключи осветлението на борда за да попречи на снайперистите да го видят,
правителството се съгласил на неговите изисквания, а самият Купър е освободил всички заложници с изключение на една стюардеса.

Заедно с бордовият механик и пилотите са потеглили в 19:40 към Вашингтон, след известно време Купър е изпратил стюардесата в пилотската кабина и е заповядал да остане там.

Около 20:13 часа Купър е скочил от самолета, но в самолета са останали още два парашута, дали Купър е оживял, дали е успял да кацне, какво се е случило с него, къде са отишли парите, до ден днешен не е ясно.

През осемдесетата година бяха разкрити 6000 долара от поредицата, които бяха дадени на Купър, но съдбата на останалите пари не е известна, както и съдбата на престъпника, 45 години след отвличането, ФБР спря разследването на този случай и до днешен Купър е една от най-мистичните лица от миналия век.

8. Ронго Ронго

Това са дървени плочи с надписи на жителите на остров Пасхи, плочите са открити през 1864 г. от епископ Айро. Малко преди това много жители на острова, в това число и хора които са могли да четат езика са били изведени от острова като роби в Чили.

През 1866 г. повечето от плочите са унищожени и само 25 от тях са оцелели до днес, почти невъзможно е да се дешифрират тези надписи, и само малцина са останалите хората да разчитат тези знаци.

Обемът на текста, липсата на контекст и объркването на езиците, жителите на острова са основните проблеми при разшифроването на надписа, много учени и до ден днешен се опитват да разберат какво пише на дървените плочки, обаче е известно само, че част от информацията е свързана с лунния календар, това е поредната неразгадана мистерия, островите са наравно със статуите, но какво ако, статуите и плочите са някак си свързани?

9. На платото Наска в южната част на Перу има група гигантски изображения, така наречените географи, около 30 рисунки, изобразяващи животни и хора, 13 000 линии и ивици, както и около 700 биографични фигури, разположени на площ от петдесет километра, чертежите са достатъчно големи и е трудно да се видят и разберат мащабите и смисълът им.

120-метров контур, 46-метров паяк и 50-метрово колибри, не се виждат лесно.

Те бяха открити едва през 1939 г., когато самолетът на археолога Пол Косак е летял над платото. Датирането на тези географи е труден въпрос, учените се съгласяват само, че те са създадени преди XII(12) век, много изследователи смятат, че техните създатели са цивилизация НАСКА, която е съществувала преди II век преди нашата ера.

Причините за създаването на тези наистина грандиозни символи не са напълно ясни, мнозина смятат това поклонение на божествата, други смятат, че символите от Наска са най-големият астрономически календар. 

Уфолозите, от друга страна, говорят за символите като място за кацане на извънземни кораби, което всъщност не е известно на никого, а рисунките са оцелели само благодарение на полупустинния климат и факта, че самите линии са изкопани на половин метър дълбочина.

От 1994 г. насам геоглифите са световно наследство на ЮНЕСКО, макар и неразбираемо за съвременното човечество

10. Каменни топки Коста Рика

Тихоокеанското крайбрежие на Коста Рика има своите тайни каменни топки, от които около 300 се състоят от габро, от варовик или пясък, с размери които достигат до 2 метра,в напречно сечение най-голямата от топките тежи до 16 тона, датировката на тяхното създаване варира от 2000 г. преди нашата ера до 1500 г. на нашата ера. Причината за създаването на тези петросфери е още една неразгадана загадка и има предположение, че това е или обозначаване на светилата или границите между земите на различни племена.за това как племената са изграждали топките, как са постигнали тази форма, също има много противоречия и се предполага, че те са стояли дълго във водата, което им е позволило да станат толкова кръгли, тези артефакти са открити едва през миналия век, когато работниците са разчиствали зоните за бананови плантации , много работници се поинтересуваха и пробиха тези топки, с мисълта че вътре в камъните може да има злато

Обаче ръководството на техните компании веднага вандализма, от 40-те години на миналия век, геолози и учени започнаха да изучават топките и да ги разпръскват по музеите, шест от петросферите се намират все още на своите места. Каменни топки на Коста Рика това е още една мистериозна глава от историята на изчезналите племена и още една загадка, която хората най-вероятно няма да успеят да разрешат.