Капитан-лейтенантка от Военноморските сили на Италия стана без да иска най-популярната млада жена в страната след като взриви социалните мрежи с танца си на световния летен хит „Джерузалема“, пише "Монитор". 

Още повече, че дамата в безупречна парадна лятна униформа и със сабя в дясната ръка, успя да зарази със стъпките си и да накара да ги следват строените пред нея три взвода матроси от школата за морски подофицери в град Таранто. Които малко преди да се развихрят в ритъма на знойното южноафриканско парче бяха положили тържествена клетва за вярност до смърт на род и родина.

За съжаление русолявата млада дама под пагон, на която името не е оповестено, но за която се знае, че е майка на детенце на две годинки, разгневи командването на Военноморските сили с импровизираната дискотека на казармения плац. И то я наказа за уронване на престижа на флота с откомандироване от школата в Таранто, където тя е била началник на тазгодишния випуск на матроси – старшини, в намиращия се далеч на север пристанищен град Ла Специя.

И не само това – офицерката-танцьорка е обвинена също така в недопустимо нарушаване на устава и военната дисциплина, за което е понижена както в звание, така и в длъжност.

Новината за наказанието на младата жена в красива униформа, която с изключение на началниците й зарадва всички италианци, предизвика вълна от негодувание сред заформилата се за нула време цяла армия нейни почитатели.

Начело с автора на романите и сериалите „Гомор“ и „Дзеро, дзеро, дзеро“ - известния писател Роберто Савиано.

Той защити безрезервно капитан-лейтенатката в авторитетния вестник „Република“, където простичко написа, че младата дама заслужава награда, а не наказание. Защото с танца била повишила бойния дух на матросите-старшини, оклюмали глави заради коронавируса, „натирил“ от клетвата им техните родители.