Слънчево изригване, Apple купува Tesla, Германия влиза в рецесия... Какви (лоши) новини очакват глобалната икономика през 2019 г.? Още преди да е настъпила, датската инвестиционна банка Saxo Bank изготви списък със свои прогнози, които биха могли да променят играта за инвеститорите, като уточнява, че не става въпрос за официални прогнози, пише news.bg.

"Това са по-скоро малко вероятни рискове, които се подценяват и които биха могли драстично да променят инвестиционните перспективи и икономиката през следващите дванадесет до двадесет и четири месеца, ако се реализират", пише френският всекидневник Le Nouvel Observateur.

Европейският съюз обявява анулиране на дълга

"През 2019 г. неустойчивото ниво на държавния дълг, нарастващият популизъм, покачването на лихвените проценти на Европейската централна банка, намаляването на ликвидността и бавният растеж отварят отново европейския дебат за това как да се подготвим за нова криза", предполага Saxo Bank. Европейските банки отслабват една по една. Мерките на ЕЦБ не са достатъчни за тяхното възстановяване ... " ЕС е на ръба. " За да не се срине Съюзът, се взема решение за анулиране на дълга му. Засегнати са страни с повече от 50% от БВП (да припомним, че в края на второто тримесечие на 2018 г. френският дълг достигна 99% от БВП, след като INSEE интегрира дълга на SNCF.)

Идеята не е нова. Изтриването на националните дългове е популярна практика, особено в периода между войните. В своята президентска програма Жан-Люк Меланшон също предвиждаше възможна "частична отмяна" на френския дълг. Но анулирането на дълга не е толкова полезно, колкото изглежда. "Неизпълнението на плащанията разкрива негативна информация за правителството и основите на икономиката", казва икономистът Жером Матис пред икономическото издание "Les Echos" през 2017 г. Това насърчава бягството на чуждестранни инвеститори.

Apple купува Tesla

"Какво ще направи Apple с натрупаните 237 милиарда долара" пита Saxo Bank. При подобна "прогноза" гамата от продукти на марката не позволява на компанията да се развива. Тя иска да се отвори и към други сектори, не само към телефонията. Такъв например е автомобилната индустрия, чиито превозни средства стават все по-свързани с технологиите. В този контекст, какво по-логично от това да прояви интерес към Tesla, един от пионерите на "свързаната" кола? Apple придобива компанията на цена от 520 долара за акция, 100 пъти повече от цената, обявена от Елън Мъск това лято в един туит, в който обяви, че е осигурил финансиране.

"Apple има финансовата сила да задоволи най-смелите мечти на Елън Мъск", смята Saxo Bank. "Това придобиване позволява на Tesla [...] да остане една крачка пред конкуренцията и да се превърне в един от бъдещите лидери на автомобилната индустрия."

Шефът на Фед е уволнен от Доналд Тръмп

Представете си, че през 2019 г. ръководителят на Федералния резерв се произнесе "с малко мнозинство от избирателите" в полза на увеличаване на лихвения процент. За съжаление, той се покачва твърде много ..." Икономиката на САЩ и запасите бързо намаляват през първото тримесечие на 2019 година. "Лятото е черно за американската икономика: запасите са на най-ниското си ниво, кривата на доходността на страната се срива само за няколко месеца. Доналд Тръмп е бесен, той уволнява Джером Пауъл и назначава на негово място сегашния председател на Федералния резерв на Минесота. "Той не е много склонен да позволи на Федералния резерв да служи на правителството и скоро е наречен "Великият фасилитатор", поставяйки президента Тръмп в добра позиция за втори мандат през 2020 г."

Тази прогноза не е толкова невероятна: критиките на Доналд Тръмп срещу Фед наистина се увеличиха от миналата седмица и американският министър на финансите Стивън Мнучин трябваше да отрече съботната информация за уволнение на президента на Централната банка Джером Пауъл, назначен от Тръмп преди 1 година.

Джереми Корбин става премиер на Обединеното кралство

Споразумението за Brexit на Тереза ​​Мей не е прието и британският министър-председател напуска "Даунинг стрийт" 10. Консерваторите се разцепват, а лейбъристите се възползват от възможността, за да спечелят голяма победа на изборите.

"С парламентарен мандат и силно мнозинство правителството на Корбин започва социалистическа кампания, вдъхновена от средата на ХХ век за намаляване на неравенството." За да направи това, министър-председателят преминава към прогресивен данък върху недвижимите имоти, много висок за най-богатите. Той също така иска от Английската централна банка да подпомогне създаването на универсален основен доход. Инфлацията нараства в първите месеци от управлението на Корбин, бизнес инвестициите секват. "Богатите чужденци, които нямат местожителство, са принудени да напуснат и отнасят със себе си огромното си наследство." Британската валута пада спрямо долара: за първи път лирата стерлинга е равна на един щатски долар.

Германия навлиза в рецесия

"Митата върху германските автомобили и забавянето на цифровизацията ще доведат Германия до рецесия преди края на 2019 г.," казва Saxo Bank. Автомобилният сектор осигурява 14% от БВП на Германия, но изостава в електромобилите. През 2018 г., припомня Saxo Bank, Германия е продала едва 2% повече коли в сравнение с 2017 г., стабилна цифра в сравнение с годишните темпове на растеж от 5% до 10%, характерни за 2000-те години. Според Saxo Bank 2019 г. трябва да отбележи апогея на антиглобалистките настроения. Това всъщност ще постави акцент върху разходите, вътрешните пазари и производството и използването на големите масиви от данни.

"Тези тенденции са напълно противоположни на онези, които са облагодетелствали Германия от 80-те години на миналия век."

Слънчево изригване предизвиква хаос

Доставчиците на сателитни услуги са добре запознати със слънчевите бури. Всичко започва с изригване на повърхността на слънцето, като понякога може да се стигне до изхвърляне на впечатляващи количества разтопена плазма в космоса. Проблемът е, че тя има много силно магнитно поле, което може да смути радиовълните и всичко, което засяга електрониката. Най-мощното слънчево изригване, наблюдавано от Земята досега, датира от 1859 г. То е осветило Земята с огромно сияние, видимо чак до Куба: телеграфното оборудване от онова време е станало неизползваемо. През март 1989 г. друга буря наруши електрозахранването в Квебек, лишавайки милиони хора от електричество за девет часа ... Слънчевото изригване през 2019 г. ще бъде с рядък интензитет, предвижда Saxo Bank, "причинявайки повреда на повечето спътници и огромен хаос в инфраструктурите на електрическата енергия и транспорта". Цената на бедствието - 2000 милиарда долара.

Глобален данък върху транспорта

Расте недоволството от международния сектор на въздухоплаването и корабоплаването, които все още се ползват от данъчни привилегии. В отговор на това нов глобален данък е насочен директно към тях. "Новата данъчна тежест е определена на 50 долара за тон емисии на CO2, двойно повече от предложените нива и значително над средната стойност от 15 евро на тон през 2018 г., предоставена от схемата на ЕС за търговия с емисии. "Незаинтересовани преди това страни като Китай и Съединените щати също участват в този процес. След няколко седмици новият данък увеличава цените на самолетите и морските превози. "Акциите на туристическия сектор, въздушния транспорт и корабоплаването потъват в по-голяма несигурност и по-слаб растеж." Общото ниво на цените страда от покачването и те на свой ред също се покачват. Цената на новия данък се усеща от потребителите.