Може би сте се чудили защо имената на две толкова далечни една от друга страни се различават само в две букви. Едната се разпростира на цял континент, прочут със своите кенгурута, коали и какви ли още не чудати животни, а другата, в сърцето на Европа, ни е дала Моцарт, виенските валсове, и не по-малко известните шницели и щрудели. И все пак, защо имената им звучат така сходно?
Да започнем с Австрия. 

На немски името ѝ звучи като Österreich („източната държава“, от Osten - изток и Reich - държава, империя). Това име Австрия получава от херцогство Бавария (което, както знаем, е част от Германия) заради географското му разположение.
 
А какво да кажем за Австралия?

Още преди епохата на т.нар. Велики географски открития, хората от Стария свят смятали, че от другата страна на екватора трябва да има някаква неизвестна южна земя или „тера австралис инкогнита“, както звучи това на латински. Първоначално името било дадено на всички земи на юг от екватора, докато Лаклън Макуари, управител на Нов Южен Уелс, препоръчал Австралия като официално название на континента (от лат. australis – „южен“).

Като цяло, на въпроса за това какво общо има между Австрия и Австралия може да се отговори, че и двете страни са получили имена си от посоките на света.

Въпреки това:

Тези имена идват от различни езици.
И означават две различни посоки.
Затова и фактът, че звучат сходно, се дължи по-скоро на случайността.

Източник: Bright Side