Ще се напълни ли къщата ви с дечица? Или самотен отрок гордо ще се перчи на семейните вечери? Или пък ще предпочетете кариерата пред потомството? Зависи от нрава ви, показа проучване на специалисти от Хелзинки. Характерът определя броя на челядта - поне в страните с висока раждаемост, пише Obekti.bg.

Изследването е проведено в Сенегал - според ръководителя Маркус Йокела страна, в която условията наподобяват онези, в които е еволюирало човечеството. Неговото любопитство е насочено към въпроса защо се различават човешките характери и по какъв начин еволюцията се е намесила в оформянето им.

Статистическите резултати не били предвидени от екипа. Населението на Сенегал било тествано за "Големите пет" показателя на човешкия характер - невротичност, екстровертност, дружелюбие, добросъвестност и откритост. Съвсем неочаквано се оказало, че не дружелюбните, а невротичните жени, които често променят настроенията си и имат склонността да се тревожат за щяло и нещяло, обикновено стават и най-плодовитите майки - с 12% по-плодовити от всички останали. Екстровертните мъже пък, както се и очаква, са бащи на най-много дечица.

Но защо невротичките са толкова плодовити? Според учените, отговорът се крие в заложената в много от тях социална амбициозност, която едновременно разрушава вътрешното им спокойствие и ги тласка да си намерят възможно най-добър партньор. Нервните жени са и по-сексуално активни, може би защото вътрешната им несигурност ги кара да правят всичко възможно, за да задържат мъжа до себе си. Всичко това са спекулации, но още една интересна закономерност бе свързана с децата на невротичните дами - освен че са много, те са и в по-лошо здраве от останалите, което пък намалява шансовете им да оцелеят. Причините за това засега са неизвестни.