Секс роботите са тук. Това не е просто научнофантастичен трик. Разбира се, секс роботите с изкуствен интелект от такива филми като „Ex Machina: Бог от машината“ и „Изкуствен интелект“ все още не са факт, но е въпрос на време. За ерата на секс роботите разказва Psychology Today, цитиран от БГНЕС.

Повечето секс роботи сега са малко повече от леко анимирани секс кукли. Може би най-напредналият секс робот, който познаваме, е „Саманта“. Създание на „Synthea Amatus“, Саманта е създадена за секс наслади. Но тя не е свързана само със секс.


Тя може да говори и за наука и философия. Тя дори може да разказва вицове (да се надяваме, не и докато правите секс с нея). Тя дори не е съгласна с всичко.

Ако сте прекалено груби с нея или не харесва поведението ви, е програмирана да премине във „фиктивен режим“ и напълно да се изключи.

Понастоящем от роботизираните партньори можете да се възползвате на цени от над 10 000 долара.

Въпросът тук не е дали секс роботите идват (или не) или как ще се развиват. Въпросът тук се отнася до психологическите и социалните последици, които могат да съпътстват този смел нов сексуален свят. Както при всяка технология, и тук има списък с плюсове и минуси, които трябва да се вземат предвид.

Плюсове

Факторите, допринасящи за чувството за благосъстояние на индивида, при използването на секс робот включват сексуално и, може би, емоционално общуване за тези, които не могат да намерят човешки партньори. С достатъчно напреднала форма на AI човек може да създаде потенциално задоволителна връзка с роботизиран партньор.

Тези, които подкрепят използването на секс роботи, твърдят, че болестите, предавани по полов път, не се предават чрез секс робот; той може да излекува сексуални разочарования при преживелите сексуален тормоз или посегателство; или е добър инструмент за учене и събиране на сексуален опит, преди да имате човешки отношения.

Може да е просто и забавно допълнение към секса при двойки. Двойките, които са обмисляли да правят тройка, дори предполагат, че може да е здравословна алтернатива да включат секс робот и да заобиколят усложненията от включването на трети човек. И накрая, в много случаи се наблюдава естествено развитие на социалното взаимодействие за тези, които са шампиони в технологиите.

Минуси

Срещу толкова плюсове, които могат да бъдат изброени, онези, които са против интеграцията на секс роботи в обществото, бързат да посочат потенциалните проблеми, които тази нова технология ще предизвика.

Първо, що се отнася до двойките, възниква моралният въпрос дали сексът с форма на ИИ е акт на изневяра. За много от аргументите срещу сексуалните роботи играе роля моралът.

Някои виждат сексуалните връзки с женски робот като акт на прокарване на идеята за жените като сексуални обекти във възприятията на някои мъже.

Освен това те смятат, че човек, който е предразположен към сексуална агресия или тормоз, ще бъде подхранван в своите действия чрез използване на секс робот за свои негативни бъдещи действия.

Като цяло съществува опасение, че роботизираните партньори ще доведат до намаляване на човешката съпричастност.

И накрая, някои се притесняват от динамиката на взаимодействието, която се дължи на използването на секс роботи, както и на предоставящи нереалистични очаквания, когато човек преминава от секс с робот към човешки секс.

Какво казва науката

Темата за секс роботите има морално, психологическо и социално значение, което заслужава сериозно проучване. В настоящия случай има големи, признати пропуски в настоящите изследвания. В скорошно проучване участниците разглеждат плащането за секс с робот като по-приемливо от плащането на човешки секс. Друго проучване на Scheutz и Arnold (2016) сочи, че жените са по-малко склонни да използват секс роботи.

Разбира се, навлизането на секс роботите променя пейзажа на човешкото взаимодействие и интимност, но как и до каква степен - са въпроси без отговор. Отговорност на изследователите е да изяснят това.

Какви са социално-психологическите последици? Може ли роботизиран партньор някога наистина да замести човешкия опит? Дали секс роботите ще се разглеждат като нещо малко повече от последния „писък“ при секс играчките? Нуждае ли се тази индустрия от надзор? И ако да, кой безпристрастно ще осигури такъв надзор?

Трябва да зададем тези въпроси и да направим хипотетични предположения за времето, когато научната фантастика ще се прехвърли към реалността на нашия социално-сексуален свят.