Въпросът кой ще наследи трона е особено важен за монархиите по света. Ето кои са преките наследници на някои от най-големите монархии в Европа:

1. Принц Чарлз, Великобритания


Той е най-големият син на кралица Елизабет II и принц Филип. Престолонаследник е на Обединеното кралство и още десетина кралства от Общността на нациите, известна преди като Британската общност. В случай, че стане монарх се очаква да приеме името Чарлз III. Както и други кралски особи и той е започнал военна кариера. Бил е в армията до 1976 година. В момента е на 65 години и едва ли ще има дълъг престой на трона, като майка си.

 

Принц Чарлз
2. Принцеса Виктория, Швеция

Принцеса Виктория е родена на 14 юли 1977 г. в Стокхолм, Швеция. Тя е най-голямо дете на шведския крал Карл XVI Густав и кралица Силвия Зомерлат. Виктория има един по-малък брат Карл-Филип и една по-малка сестра ­ Маделин. Шведското кралско семейство е едно от най-дълго властващите – от 1763 г. В момента на престола е крал Карл XVI Густав. Неговата дъщеря е първа наследница на трона. Тя е обичана в шведското общество.

 

Принцеса Виктория

 

3. Принцесата на Астурия ­ Леонор, Испания

Леонор е най-младата престолонаследничка в Европа. Неин баща е крал Фелипе VI. Учи в частно училище. Нейният баща се качи на престола, след като дядо й крал Хуан Карлос абдикира. Принцеса Леонор има по-малка сестра – инфанта София.

 

Принцеса Леонор
4. Принц Хаакон, Норвегия

Принцът е настоящият престолонаследник на Норвегия, единствен син на норвежкия крал Харалд V и кралица Соня Харалдсен. Той е второ дете на норвежката кралска двойка и има по-голяма сестра, която се казва Мерта-Луиза. На 25 август 2001 г. принц Хокон се жени за Мете-Марит Тюсем Хьойби, самотна майка с обикновено потекло, с която принцът се запознава на рокфестивал в Кристиансан. Хаакон и Мете-Марит имат две деца.

 

Принц Хаакон
5. Принцеса Катарина-Амалия, Холандия

Родена е през 2003 г. Тя и двете й сестри посещават обикновено училище. Малката принцеса вече има доста хобита - хокей, джудо, езда и свирене на цигулка. Баща й е крал Вилем Александър, който е на трона от 2013 г.

6. Принцесата на Хановер Каролин, Монако

Тя е дъщеря на Грейс Кели и принц Рение III. Има по-голям брат – Алберт Втори, който има две деца, но не е женен за майките им, което ги лишава от възможността да бъдат наследници на трона. Освен, ако той няма законно дете, Каролин ще наследи трона. Тя има 3 брака и 3 деца.

 

Принцесата на Хановер Каролин

 

7. Принц Гийом, Люксембург

Бил е офицер в армията на страната си. В биографията му е записано, че е бил на мисии в Южна Корея, Италия, Русия, Канада и САЩ. Интересува се от музика и спорт – свири на пиано, харесва футбол, волейбол и плуване. В момента на престола е неговият баща Хенри, който е на 59 години.

 

Принц Гийом
8. Принц Алоис, Лихтенщайн

Малката държава, която се намира между Швейцария и Австрия, има втория най-голям БВП на глава от населението в света – 89 400 долара. Алоис има четири деца от съпругата си – херцогиня Софи. Той е преминал военно обучение в Кралската военна академия Сандхърст във Великобритания.

 

Принц Алоис
9. Принц Фредерик, Дания

В момента на трона е кралица Маргрете II. Тя ще бъде наследена от сина си Фредерик. Той е женен за австралийка – Мери, с която се запознал на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Двамата имат 4 деца. Фредерик е полковник във военновъздушните сили на Дания.

10. Принцеса Елизабет, Белгия

Страната, в която се произвеждат чудесен шоколад и бира, в момента се управлява от крал Филип. Той се закле през 2013 г. след като баща му крал Алберт Втори се оттегли от трона. Крал Филип ще бъде наследен от най-голямата си дъщеря Елизабет, която след оттеглянето на дядо си получи титлата дукеса на Брабант. Елизабет е родена на 25 октомври 2001 г. Има двама по-малки братя – принцовете Габриел и Емануел, и една по-малка сестра – принцеса Елеонор.

 

Принцеса Елизабет