Членове на кралското семейство ще "опразнят" знаково крило на Бъкингамския дворец заради ремонт по-късно през годината. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на дворцови източници.
 
Ремонтната дейност ще засегне прочутото източно крило на двореца. Там се намира знаковият балкон, на който кралица Елизабет Втора и семейството ѝ се появяват при важни събития.
 
По време на ремонта ще бъдат подменени спешно остарели електрически и отоплителни системи.
 
"По отношения на външния изглед хората едва ли ще забележат някаква промяна, тъй като за ремонта няма да е необходимо скеле", казва дворцов говорител.
 
Опразването на източното крило означава, че три от децата на Нейно Величество - принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард, ще трябва да преместят офисите си. Андрю и Едуард, които разполагат и с помещения за преспиване, ще получат такива на друго място в двореца.
 
Ремонтът няма да засегне пряко кралица Елизабет Втора и съпруга ѝ принц Филип, чиито частни апартаменти се намират в северното крило, нито престолонаследника принц Чарлз, официалната резиденция на когото е Кларънс хаус.
 
Заради ремонта обаче около 10 000 предмета, сред които картини и други произведения на изкуството, ще трябва да бъдат преместени - на съхранение в склад или дадени под наем.
 
Ремонтната дейност ще наложи преместването и на 120 души персонал.