2020 година чука на вратата, което за едни е повод за радост, а за други - време за равносметка. А технологията дотолкова е напреднала, че вече се чудим дали има има нещо за откриване. С всяка изминала година се уверяваме, че нищо не сме видели, а понякога не обръщаме внимание на заобикалящия ни свят и приемаме всичко за даденост. 

За някои футуролози светът днес трябваше да е място на летящи коли и персонални хеликоптери, но това не се случи, поне засега.
Вижте някои от най-забавните прогнози и предсказания, които различни футуролози и революционни умове са задали преди много, много години, но все още не са реалност. А ще станат ли?


Маймуни шофьори!

През 1994-а година корпорация RAND, глобална организация с принос към космически програми и развитието на интернет, е заявила своята прогноза, че през 2020 г. ще ползваме услугите на животни като наши служители.
„Панелът RAND планира, че до 2020 г. ще бъде възможно да се отглеждат интелигентни видове животни като маймуните, които ще бъдат способни да изпълняват ръчен труд“, казва Глен Т. Сийборг, автор на книгата „Scinetist Speaks Out“, в която пише за прогнозата на корпорацията.
Той допълва, че в прогнозите е влизала и тази възможност за домакинствата, които нямат робот за чистене, да ползват услугите на маймуна, която чисти и се грижи за градината. Също така са предричали и възможността добре тренирани маймуни да се изявяват като семейни шофьори.

Ще стигнем до Марс!

Марс е мечтаната космическа дестинация за хората от много, много време. Но чак отскоро пътуването до Червената планета се счита за реалистично. И все пак, оптимизъм не ни е липсвал, след като през 1997-а година авторите на списание Wired Питър Шуорц и Питър Лейдън са посочили именно 2020-а година като годината, в която хората ще стъпят на Марс.
През 90-те години много хора вероятно са вярвали на това предсказание, но към днешна дата това не е никак реалистично. Дори проектите на НАСА предвиждат най-ранната мисия с астронавти до Марс да е през 2030-а. А дотогава има много време.

Ще живеем в летящи къщи!

Изобретателят, писател на научна фантастика и футуролог Артър Кларк, който е съавтор на сценария за „2001: Космическа одисея“, е вярвал, че досадните къщи през 1966 г. ще са много различни през 21 век. Според него къщите на бъдещето е нямало да бъдат свързани и укрепени със Земята, а ще има възможност да бъдат местени навсякъде по земята, както ни се прииска, пише glas.bg. 

Телепатия и телепортация!

Michael J. O’Farrell, създател на The Mobile Institute, е експерт в технологичната индустрия от 1985-а година насам. Но дори и експертите правят грешки. В книгата „Shift 2020“, O’Farrell предрича, че 2020-а ще бъде зората на „наномобилната ера“.
„В бъдещата наномобилна ера, аз предричам, че телепатията и телепортацията ще бъдат възможни през 2020 година, като и двете ще бъдат нещо обикновено през 2040“, казал той, но… Ще видим!

Само по един пръст на крака!

По време на лекция в Royal College of Surgeons of England през 1911 г., хирург на име Ричард Клемънт Лукас прави много любопитното предсказание: че „безполезните външни пръсти“ ще стават все по-малко използвани, докато „човекът може да стане еднопръстова раса“.

Всички – вегетарианци!

През 1913 г. Гюстав Бишоф, бивш президент на Американската асоциация на работници, опаковащи месо, предрича, че режимът на хранене на човек в бъдещето ще съдържа основно зеленчуци. Той казва пред The New York Times, че недостигът на месо ще доведе до това, че дори най-богатите хора в света ще станат вегетарианци.