Ако спокойствието означава да минавате покрай дървета и цветя на път за дома си, да имате тлъста банкова сметка на разположение и сигурна работа, значи най-доброто място да го откриете е Германия. Ново изследване разкрива най-страсиращите и най-малко стресиращите градове в света през 2017 г. въз основа на фактори, като равнище на трафика, градски транспорт, процент на зелените площи, финансов статут на гражданите, включително равнище на дълга, физическо и психическо здраве и часове слънчева светлина в града на година, пише CNN.

Четири от десетте най-малко стресиращи градове в света се намират в Германия. Южният германски град Щутгарт оглавява класацията, Хановер е на трето място, Мюнхен – на пето, а Хамбург заема десетата позиция.


В същата класация София е поставена едва на 99-о място от 150 изследвани града.

Люксембург, чието население е под 600 000 души, е на второ място по най-ниски нива на стрес. Швейцарският град Берн е на четвърто място, Бордо заема шесто място, а Единбург е на седмо място. Десетката се допълва от Сидни и Грац.

Изследването на британската компания за химическо чистене Zipjet се основава на данни в 17 категории – от инфраструктура и нива на замърсяването до финанси и благосъстоянието на гражданите.

Най-стресиращият град в света е иракската столица Багдад, следвана от афганистанската Кабул.

Формулата за живот без притеснения на Щутгарт се основава на силната местна икономика – това е градът на Porsche, Bosch и Mercedes-Benz. Градът е на първо място в света и по процент зелени площи –разположен е насред хълмове и долини, някои от които покрити с лозови масиви.

Формулата за лек живот

Градският транспорт ви дразни? Не и ако живеете в Сингапур. Жителите на града-държава, наред с тези в Тайпе, са най-доволни от градския си транспорт. А Лайпциг в Германия и Монпелие във Франция имат най-ниските нива на задръствания.

Люксембург пък е с най-ниската гъстота на населението - след Кувейт, а Сидни и Мелбърн също са сравнително рядко населени градски пространства.

В категория Сигурност, където се вземат предвид средните нива на кражби и убийства,въз основа на данни на ООН, Абу Даби е определен за най-сигурното място за живот от гражданите му, следван от японския град Осака.

Макар че слънчевото време мигновено подобрява настроението, високите нива на слънчева светлина през годината не се отразяват много на цялостното класиране на градовете.

В тази категория на първо място е разкъсваният от войни Дамаск, а Бордо, който е едва на 56-о място, е най-слънчевият град в топ десет на цялостната класация.

Северна Америка е на челни позиции - от гледна точка на ниски нива на замърсяване на въздуха, като Маями, Сиатъл, Ванкувър и Бостън водят в тази категория.

Абиджан в Кот д’Ивоар има най-ниските нива на шум, а Антананариво в Мадагаскар и Рейкявик в Исландия са с най-ниското светлинно замърсяване.

Разполагаем доход

Пном Пен има най-ниското официално равнище на безработица в света, а Бандар Сери Багаван в Бруней – най-ниските дългове на човек от населението. Но истинското мерило за финансовото здраве на градовете е съсредоточено в категорията Семейна покупателна способност, която съотнася средните заплати на домакинството с разходите за живот.

Мюнхен оглавява класацията по този критерий, следван от Люксембург, Сидни, Монако и Щутгарт. Атина е с най-висока оценка в категорията Социална сигурност.

Люксембург, Бордо и Грац се представят най-добре в категорията Психическо здраве, а Рейкявик е с най-добър резултат в категорията Физическо здраве. Исландската столица излиза начело и в категорията Равенство на половете.

В категорията Равенство на расите, основана на данни от доклада на Световната банка за етническото неравенство, изненадващо водят американски градове. Сан Франциско, Бостън и Сиатъл заемат първите три места.

Бляскави глобални градове, като Лондон (70-о място), Токио (72-о място), Париж (78-о място) и Ню Йорк (84-о място), са поставени в средата на класацията.

Изследването се припокрива с други неотдавнашни класации, като най-добрите градове за  живот в света, където Мелбърн е номер едно, и най-щастливите страни в света, оглавявана от Норвегия.

Изглежда, че спокойствието не излиза евтино – Сидни, Ванкувър и Мелбърн са също и едни от най-скъпите градове в света.

Градовете с най-малък стрес в света:

1. Щутгарт, Германия

2. Люксембург, Люксембург

3. Хановер, Германия

4. Берн, Швейцария

5. Мюнхен, Германия

6. Бордо, Франция

7. Единбург, Шотландия

8. Сидни, Австралия

9. Грац, Австрия

10. Хамбург, Германия

Най-стресиращите градове в света:

1. Багдад, Ирак

2. Кабул, Афганистан

3. Лагос, Нигерия

4. Дакар, Сенегал

5. Кайро, Египет

6. Техеран, Иран

7. Дака, Бангладеш

8. Карачи, Пакистан

9. Делхи, Индия

10. Манила, Филипините