Човешка грешка може да е причинила разбиването на космическия апарат "Берешит", съобщи израелската организация, подготвила лунната мисия.

Организацията с идеална цел "Спейс Ай Ел", създала "Берешит", съобщи, че инженерите в контролната зала са получили сигнал за неизправност в апаратурата за измерване на инерцията, която е ключова за насочването по време на спускането. Екипът е дал команда за активиране, която е предизвикала "поредица от събития", приключили с разбиването на апарата. Иначе "нещата можеха да са О Кей, но още не сме сигурни", казаха от "Спейс Ай Ел".

Такава е последователността на събитията по телеметричните данни. Специалистите ще продължат анализа и официалният доклад ще бъде публикуван до няколко седмици.

"Берешит" е създаден от организацията с идеална цел "Спейс Ай Ел" за участие в конкурса "Лунар Екс прайз" на "Гугъл". Построен е съвместно с държавната компания "Израел еърспейс индъстрис", но с частно финансиране. "Берешит" беше изстрелян от Кейп Канаверал в САЩ на 21 февруари с ракета "Фалкон 9". Почти до края работеше добре, но спускането към Луната и планираното "меко" кацане бяха неуспешни.