Изследователи от няколко страни решиха да изучават връзката между котките и хората, ефекта на захарта върху тялото на децата, промяната в размера на сивото вещество в мозъка на жените и други добре познати вече теории.
Те са успели да развенчаят едни от най-популярните научни митове, казва Yahoo, цитирано от чуждестранни медии.
 

Едно от най-честите грешни твърдения в света е наличието на „тъмна” страна на Луната. Според НАСА от сателит лесно се вижда, че Слънцето осветява Луната не както Земята, а от всички страни, а „тъмната” такава е просто мит.
 
Доктор от британския университет Солфорд отрече върховенството на „петте секунди” по време на които се предполага, че по падналата на пода храна не се полепват бактерии. Според експерти микроорганизмите се прикрепват към храната мигновено. Прави се и уточнение – тези бактерии могат да бъдат напълно безопасни за хората.
 
Друг мит, който изследователите са установили, че не съществува, се отнася до сивото вещество на мозъка на жените след раждане. Мнозина вярват, че с раждането на дете, представителките на нежния пол губят част от сивото си вещество. Служителите на научното списание New Scientist, провеждат проучване, което успява да опровергае това заключение. Според тях по време на бременността мозъчната активност при дамите наистина намалява, но тя се възстановява веднага след раждането.
 
Много от хората по света смятат, че котките смятат един човек за глава на семейството. За да провери дали това е така, служители на университета в щата Орегон взеха 50 котки и ги лишиха от храна и миризми, свързани с хората, в продължение на няколко часа. Връщането им към познатата среда обаче показва, че повечето животни предпочитат да прекарват времето си с човек, а не с храна.
 
Доктор Марк Ворайч изследва възможното влияние на захарта върху деца. Както се вижда от резултатите от проучването, глюкозата и захарозата не влияят по никакъв начин на поведението на детето.

Превод и редакция БЛИЦ!