Съществува специален дял от науката, наречем дерматоглифика, който се занимава с изучаването на папиларните изображения върху човешките длани, пише Obekti.bg.

Кожата на тези места има сложен релеф, образуван от кожните гребенчета, които формират характерни рисунъци, уникални за всеки човек и непроменени през целия му живот.

Основно внимание в дерматоглификата се отделя върху рисунъците, разположени на върха на пръстите на ръцете, тъй като се смята, че те имат пряка връзка с нашия характер и поведение.

Съществуват три вида кожни рисунъци: примка, дъга и спирала. Това са трите основни вида кожни рисунъци, които лежат в основата на науката дерматоглифика.

Примка

Примките се срещат най-често при европейците. Те съответстват на една спокойна и балансирана личност. Хората с подобни пръсти обикновено са състрадателни и се стараят да помагат на другите. Бързо се сприятеляват. Въпреки че са отговорни и прилежни, те рядко поемат инициативи.

Основният източник на информация и чувства за подобни хора е взаимодействието с другите.

Те са емоционално предсказуеми и откровени. Обикновено имат добро здраве, въпреки че като малки може доста да са боледували.

Като цяло характерът на човек с рисунък тип примка е сангвиник. Отличава се с повишена реактивност. Жив и с голяма възбуда, откликващ на всичко, което привлича вниманието му. Жива мимика и изразителни движения. По лицето може да се отгатне настроението му и отношението му към определен човек или предмет. Бързо съсредоточава вниманието си. Понижена сензитивност (висок праг на усещане) и повишена активност. Много енергичен и работоспособен. Активността и реактивността са уравновесени. Лесно се поддава на дисциплина, добре сдържа проявата на чувствата си и неволевите си реакции. Бързи движения, бърз темп на речта, готовност за включване в нова работа, бързо съсредоточаване на вниманието, находчивост. Висока пластичност. Чувствата, настроението, интересите и стремежите са много променливи. Лесно установява контакти с нови хора, лесно свиква с нови изисквания и с нова обстановка. Може да обича няколко мъже [жени] едновременно. Бързо се превключва от една работа на друга, усвоява и преустройва навиците си. Уравновесен.

Този тип хора мразят тежката работа и не проявяват интерес към нея. Ако имате примки на всички свои пръсти, то това означава, че притежавате богато въображение и сте истински мечтатели.

Дъга

Хората с тези рисунъци са енергични и уверени. Можете да видите тяхната увереност в почти всичко – в позата им, маниерите и дори походката. Понякога тя граничи с инат – никога не можете да ги накарате да си променят мнението и да признаят, че са сгрешили. Освен това всяко решение, което взимат, е финално за тях самите. Конкретното мислене е доминантно за този тип хора. Те изпитват затруднения да се адаптират към променящата се среда и да се вслушват в мнението на другите. Набавят си информация за света около тях основно от практически занимания, макар че често предпочитат да използват другите, за да достигнат своите цели.

Характерът на хората с рисунъци тип дъга е холерик. Както сангвиникът, холерикът също се отличава със слаба сензитивност, висока реактивност и активност, но при него реактивността преобладава над активността. Поради това е необуздан, невъздържан, нетърпелив, избухлив. По-малко пластичен и по-ригиден от сангвиника. Оттук идват и по-голямата устойчивост на стремежите и интересите, и проблемите с пренасочването на вниманието. Бърз психически темп. Неуравновесеност.

Хората с дъги ценят изкуството и музиката и притежават експресивен или дори артистичен език на тялото. През тежките дни трябва да ангажират времето си с някакво занимание. Не трябва да очаквате каквато и да е нежност от тези хора. Те обаче са изключително лоялни и никога не се отказват от своите приятели.

Спирала

Хората със спирали избухват лесно, но не се сърдят за дълго. Те имат вродени таланти, лесно схващат нещата и са готови да анализират средата, в която се намират. Често подхващат няколко работи наведнъж и се отказват от тях по средата, след като загубят интерес към тях. Подобни хора имат лесно раздразними и нестабилни характери. Непредсказуеми са и са склонни да крият истинските си чувства и мисли. Търсят усамотение и обичат да анализират себе си. Често ще са недоволни от себе си и ще се съмняват във всеки и всичко. Източникът им на впечатления се крие в самите тях, но си набавят информация единствено от писмени сведения.

Техният тип темперамент е флегматик. Отличава се със слаба сензитивност и емоционалност. Бедна мимика, неизразителни движения. Работоспособност и издръжливост. Голямата активност преобладава значително над слабата реактивност. Характеризира се с търпение и самообладание. Бавен темп на речта и движенията и бавно съсредоточаване. Ригиден. Трудно превключва вниманието си, трудно се приспособява към нова обстановка, трудно влиза в контакт с нови хора и трудно променя навиците си. Уравновесен.

Ако човекът има спирали и на двата си показалеца, значи са истински мислители. Добри са в програмирането, правото и изследванията.

Да обобщим – хората със спирали имат разнообразен и комплексен характер. Понякога дори те самите не знаят на какво са способни.