Повечето сме слушали как се хранят и къпят хората в космоса. Ами как правят секс? Улрих Валтер, който е бил на борда на космическия кораб "Колумбия" разказва в интервю за FOCUS Online дали вече е имало секс в космоса и други интересни факти за живота на астронавтите.

В много космически мисии приемат участие и мъже, и жени. Това дава отличен повод за предположения дали те са правили секс, или не. И изобщо как би им се получило в условията на безтегловност? Това е един от въпросите за полетите в Космоса, който вълнува обществеността и на практика е значим на фона на информацията за предстоящи, дълги мисии - например за планирания полет на Марс.

Именно Валтер открехва завесата над тази тайна. Той е един от 11-те немци, които са летели в Космоса. През 1993-та годна той се отправя за първи път на десетдневен полет на борда на "Колумбия". Днес той е физик и работи като професор по авиационна и космическа техника в университета в Мюнхен. 

В интервюто си той признава: "Да, вече е правен секс в Космоса, но в него не са участвали американци!"

"Американците са малко срамежливи. На 100% мога да кажа, че те никога не са правили секс в Космоса", признава Валтер. И то, при положение, че подобен етсперимент е бил предложен от НАСА.
Те изпращат в Космоса съпружеската двойка Марк Ли и Джен Дейвис, които през 1992 г. са на борда на STS-47, но така и не се стига до секс между тях, разказва Валтер в новия сезон на документалния филм Spacetime на телевизионния канал N24.

Специалистите от НАСА следили съпрузите да са разделени на две непресичащи се смени така, че единият да спи, когато другият бодърства и обратно. 

Според Валтер руснаците все пак са пробвали секс в Космоса.

През 1982 година 34-годишната Светлана Савицкая се отправя за осем дни в орбиталната станция "Салют-7". Там вече я чакат двама астронавти от екипажа на дълговременната експедиция. Тази среща може с абсолютна уверенност да се разглежда като първия опит за зачатие в Космоса, казва Валтер и признава, че все пак не се е стигнало до появата на потомство. 

Всъщност половият акт в условията на безтегловност съвсем не е прост. Има два варианта за това, казва Валтер. За да могат да не се разделят един от друг космонавтите, могат да се държат за някаква опора. Или пък да вземат пример от делфините, които често правят секс, докато трети ги удържа така, че двойката да не се отдели и да не отплува. 

Значи удоволствието в Космоса едва ли е толкова интимно, а на международната космическа станция пък съвсем. 

"Няма нито едно място без контрол, на всеки ъгъл са поставени камери", казва Валтер. 

Превод БЛИЦ