Няма съмнение - тенденцията за пътуване с цел изучване на храна е в разгара си и хиляди хора всеки ден опитват различни местни специалитети, пише профит.бг.

Но не всички храни са вкусни, защото част от тях са буквални отвратителни.

И макар че надали ще можетеда вкусите от тях, не пречи да разберете кои са те и да обогатите гастрономическите си познания.

Казу Марзу, Италия

Чудите ли се какво ще стане, ако оставите пита сирене на открито в продължение на три месеца? Отправете се на пътуване до Сардиния и няма да ви се налага да се чудите повече.

Италианският остров не само е дом на някои от най-райските плажове в света, но и на Казу Марзу - сорт на популярното пекорино, но завзет от червеи. Заради потенциалната опасност от инфекции то е забранено в ЕС и може да го купите и опитате само в Сардиния.

Балут, Филипините

Балут е почти оформено пате, което още не се е излюпило.

"Възрастта" на бебето вътре в черупката варира в зависимост от това къде сте и колко плащате, но със сигурност ще консумирате пера и кости, което трябва да е доста гадно чувство, дори ако месото не е технически развалено.
 

Вековно яйце, Китай

Искате ли да опитате яйце, което има вкус на гнило и развалено? Ако сте ентусиасти, вземете полет до Шанхай или Гуанджоу, и попитайте за място, където можете да намерите pí dàn - "вековно яйце".

Добрата новина е, че те не са на 100 или дори на 10 години, а се приготвят дълго време (обикновено месеци) по доста странен начин (потапяне в кал или глина) - практика, която съществува от векове.

Процесът води до натрупването на сяра и амоняк в жълтъците им. Другите страховити последствия включват кехлибарен цвят и шарки, подобни на снежинки, които се появяват на външната страна на яйцето в резултат на кристализация на солта.

Значи изгнилите храни могат да бъдат красиви?