Големият мъртъв спътник на Европейската космическа агенция (ESA), ERS-2 е неактивен от 13 години и през това време стабилно намалява. Учените очакват в края на февруари, а може би и по-рано, този спътник да навлезе в земната атмосфера, да се разпадне на парчета, някои от тях да изгорят, а други да достигнат повърхността на планетата. Но това ще е неконтролирано спускане, тъй като горивото на сателита отдавна е свършило.

Сателитът ERS-2 излезе в орбита през април 1995 г. и завърши работата си през септември 2011 г. Според учени от ESA това е най-иновативният космически кораб за изследване на Земята, изстрелван някога в космоса от Европейската космическа агенция, пише Space. Когато влезе в орбита, теглото на сателита беше 2516 кг, но сега, когато вече няма гориво на борда, сателитът тежи 2294 кг.

Сателитът остана без гориво по време на подготовката за края на мисията си през август 2011 г. След това учените задействаха двигателите на спътника ERS-2 няколко десетки пъти, за да го свалят от надморска височина от 785 км до надморска височина от приблизително 573 км. Това беше направено, за да се намали рискът от сблъсък на мъртвото превозно средство с други спътници или космически отпадъци. Това също така гарантира, че през следващите 15 години спътникът бързо ще навлезе в земната атмосфера.

Според ESA космически отломки с подобно тегло всъщност падат в земната атмосфера и изгарят средно на всеки 2 седмици. Но през последните 3 години имаше случаи на неконтролируемо падане на по-големи обекти на Земята. Например веднъж през 2021 г. и два пъти през 2022 г. това направи 23-тонната китайска ракета носител Long March 5 , която изведе в орбита модули на китайската космическа станция Tiangong.

След 13 години безцелно обикаляне около Земята сателитът ERS-2 вече е достатъчно ниско, за да навлезе бързо в земната атмосфера в близко бъдеще. Засега учените не могат да кажат точно кога ще се случи това, но смятат, че падането ще се случи или в средата на февруари, или в края на този месец. Очаква се той да се разпадне на парчета на височина 80 км, част от тях да изгорят, а част да достигнат повърхността на планетата. Но най-вероятно тези отломки ще паднат в океана.

Учените казват, че дори ако малки фрагменти от спътника паднат на сушата, няма нужда да се притеснявате за това, защото те няма да съдържат токсични или радиоактивни вещества. Освен това е малко вероятно тези отломки да ударят хора, защото този шанс се оценява на 1 на 100 млрд. Учените казват, че рискът да бъдете ударени от мълния е 65 000 пъти по-висок.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук