Три вида отровни риби има в нашето Черно море. Това заяви гл. ас. д-р Радослава Бекова ихтиолог в Института по океанология към БАН пред NOVA NEWS.

Най-отровен е морският дракон, той има три шипа на перката си. Отровата му може да предизвика изтръпване, силна болка, замайване. По-алергичните хора трябва да внимават и да посетят лекар. Морският дракон се заравя в пясъка по крайбрежието, той обича усамотението. Трябва да се внимава, когато се ходи на рифове.

Другите видове отровна риба са скорпида, която е по каменистото дъно, и морската котка, която е по-опасна при риболовците и водолазите.

Бекова разказа и за сребърната риба, която е няколкостотин пъти по-отровна дори от цианида. Тя принадлежи на семейството на рибата-балон, идва от Японско море.

Това рибно семейство има 15 представители, като почти половината са с доказан токсичен и отровен ефект. Те съдържат тетродотоксин, което е изключително опасна отрова. В нашето море все още няма докладвани случаи, а и поради особеностите на Черно море не очакваме тези риби да навлязат – те са по-топлолюбиви, не могат да оцелеят тук, каза Радослава Бекова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук