Да почнеш от нулата и да сбъднеш американската мечта. Това е историята на Димитър Гръблев. От мияч на чинии до технологичен вицепрезидент на най-голямата телевизионна компания в САЩ ​- CBS, и в предшественика на Google - търсачката Ask.com.

Кореняк пловдивчанин, макар да не е живял в града под тепетата, Митко е дете на военен, като първите 5 години от живота си прекарва в Елхово. После заминава за София.

Баща му Иван решава да пробва със собствен бизнес, но в 90-те мътни години е трудно един честен човек да успее. Той заминава за Австралия, обаче след 3 години се връща разочарован.

Двамата със съпругата му София решават да опитат късмета си в Страната на неограничените възможности. Година по-късно прибират в САЩ и децата. Пристигат в Санта Барбара на 11 септември 2001 г. и по чиста случайност се разминават с гибелен полет

Те трябвало да бъдат в самолета от Ню Йорк до Лос Анджелис, който се разби в една от кулите при атентата, но за щастие, родителите му избират по-кратък маршрут и изкарват огромен късмет, уточнява "Марица".

В началото в Санта Барбара Митко започнал да чисти къща за гости. Оправял леглата. Отивал на работа с колело. Правел го през уикендите, защото ходел на училище в града. Със спестените пари успял да си купи кола.

След това започнал да работи в "Пица Хът", където миел чинии. После се издигнал и основното му задължение било да вдига телефона и да разнася пици с колата. По това време поне се научил да прави пици.

Това продължило четири месеца, след което българинът решил, че трябва да работи това, за което е учил. У нас Гръблев бил завършил техникума по електроника в София. В САЩ пък учил компютърно инженерство.

Първата солидна работа, която започнал, била в световноизвестния университет в Санта Барбара, откъдето е тръгнал съвременният интернет. Димитър поддържал компютрите на около стотина професори, някои от които били Нобелови лауреати.

Имал доста комични случки. Понякога се случвало учените да се жалват, че компютърът им не работи, а той ги питал включен ли е в контакта. Отсреща чувал: "Аз съм професор. Ти за какъв ме мислиш?".

После обаче професорът осъзнавал, че устройството наистина не е включено в контакта.

Имало и доста по-сериозни проблеми - като например изтрита информация на цели книги и трудове. Преподавателите изпадали в паника и го викали за помощ. Димитър не се спирал пред нищо, за да реши проблема, правел и невъзможното, за да възстанови информацията от изтритите харддискове. Тогава професорите с огромна благодарност и възторг му казвали, че той е компютърен магьосник.

Работата му в университета продължила пет години. Въпреки че имал предложение да му удвоят заплатата, Митко решил, че трябва да разнообрази работата си и да продължи да се развива. Започнал като директор по технологиите в компания ​от Санта Барбара за продажба на луксозни дрехи. Оттам пазарували звездите от Холивуд, като редовен клиент била Бритни Спиърс. Там кариерата му продължила три години. През това време Митко успял да вземе бакалавърска степен в Техническия университет в Калифорния.

След като вече имал диплома, Гръблев тръгнал още по-стремглаво да търси по-високо развитие. Получил предложение да работи в една от най-големите медийни и интернет корпорации в Америка - IAC. Част от нея е сайтът за запознанства match.com, Tinder, Vimeo и много други. Най-голямата компания в корпорацията IAC е Ask.com, предшественикът на търсачката Google. Като най-успешен сред компютърните специалисти го преместили в Ask.com и той сменил Лос Анджелис със Сан Франциско.

Така започнала неговата приказка в Силициевата долина

Там работил като senior software инженер. След време се освободило място за по-висока мениджърска позиция, за която Димитър кандидатствал. Но директорът на Ask казал на българина, че още не е готов за нея. Митко пък му заявил, че не е съгласен, но уважил мнението му.

На същия ден получил оферта за директор на инженерите на най-голямата телевизия CBS. Моментално приел новото поприще. "Докато работех там, бяхме първите, които излъчиха онлайн финала по американски футбол Супербоул. Аз участвах в този процес", спомня си Гръблев.

От директор на инженерите Митко стигнал до позицията на вицепрезидент. В САЩ приятелите на Димитър му викали Джими, за да се произнася по-лесно. Но той винаги държал на професионално ниво колегите му да го наричат Димитър, защото се гордеел с името си и своите корени.

В кариерата си се е срещал с някои от най-известните хора в света, като шефа на Yahoo Джим Ланзон, актьора Джон Траволта, както и с много други холивудски актьори, основно покрай работата си в телевизията CBS. Има обещание от свой приятел да се види в най-скоро време и с Илън Мъск.

Гръблев се е срещал и със собственика на Фейсбук Марк Зукърбърг. Станало съвсем случайно. От Фейсбук го поканили за откриване на нов офис на компанията, докато пловдивчанинът бил още шеф в CBS. Митко отишъл и видял всички лидери на компании в Силициевата долина, около 50 души.

Гръблев се оказал на една маса със Зукърбърг. Двамата си стиснали ръцете, като си пожелали успех в следващите бизнес начинания. На другата сутрин му се обадили от Фейсбук с покана за работа при тях.

Митко обаче отказал офертата на Марк Зукърбърг, защото проектът, над който му предложили да работи, не го удовлетворявал достатъчно. 

В момента Димитър се е отдал на семейството си с цигуларката Таня Тингарова. Работи дистанционно за Америка от София. Очаква скоро дъщеричка и се наслаждава на уюта и спокойствието на живота в България. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук